"Vsi tekmovalci za Sölden bodo znani po pregledni tekmi, ki jo bomo ta teden pripravili na ledeniku Mölltal. V boju za zadnjo veleslalomsko vstopnico sta Bernard Vajdič in Miha Kürner, pridružili pa se jim bodo tudi tekmovalci iz ekipe za hitri disciplini Andrej Šporn, Andrej Križaj in Boštjan Kline," je na današnji novinarski konferenci v prostorih Smučarske zveze Slovenije v Ljubljani povedal trener moške tehnične ekipe Pavli Čebulj, ki je po koncu minule sezone prevzel nehvaležno nalogo dvigniti slovenski moški veleslalom na višjo raven.

Veleslalom je bil v minulih letih siva lisa slovenskega moškega alpskega smučanja in najšibkejša panoga, podhranjenost ekipe pa se je še zlasti izrazila ob začetku minule sezone, ko je barve slovenske moške ekipe na prvem veleslalomu sezone branil le mladi Kürner. Slika tokratne veleslalomske premiere bo vsaj glede na številčnost ekipe bolj zgledna. "Čeprav smo s pripravami začeli pozno, so smučarji dobro pripravljeni, vendar pa nam za realnejšo sliko manjka primerjava z drugimi ekipami," je še dejal Čebulj, ki dela svojih predhodnikov ne želi ocenjevati. "Lahko rečem, da se je raven smučanja dvignila. Nekaj voženj Gorze in Jazbeca na treningih je bilo na zelo visoki ravni, manjka pa nam konstantnost v formi. Čeprav izhodiščno stanje ni zavidanja vredno, lahko v novi sezoni visoko ciljamo," je nič kaj rožnate razmere moškega veleslaloma predstavil Čebulj.

Razmeram v moškem veleslalomu so prilagojena tudi pričakovanja. Zelo dober uspeh bi bil, če bi se v Söldnu v finale in med prvih trideset veleslalomistov uvrstil že en tekmovalec, Čebulj sicer upa, da bo veliki preboj uspel vsaj dvema.

Predsednik strokovnega sveta Miha Verdnik meni, da je bilo poleti storjenega veliko in da so si fantje naredili dobro podlago. "Tekmovalci so zdravi in pripravljeni, v kar je bilo vloženega veliko truda," je dejal Verdnik. Fantje so letos prvič trenirali na Novi Zelandiji, kjer so imeli zelo uspešen trening, nato pa so priprave nadaljevali na avstrijskih ledenikih Pitztal in Mölltal.

Organizatorji v Söldnu so že dobili zeleno luč za tekmi, ki bosta ob tem koncu tedna, v soboto bodo tekmovale ženske, nato pa še fantje. Prireditelji pa so se danes pohvalili, da proga še nikoli ni bila tako dobro pripravljena kot letos, zaradi ugodne vremenske napovedi pa pričakujejo vsaj 20.000 obiskovalcev.

Prva veleslalomska violina je še vedno Aleš Gorza, ki pa se v zadnjih letih z dosežki v veleslalomu ne more več pohvaliti in je uspešnejši v superveleslalomu. Zadnja dva veleslalomska uvoda v sezono je izpustil, pred tokratnim začetkom sezone pa si želi vrniti se na tisto veleslalomsko raven, na kateri je nekoč že bil. "Na pripravah sem vložil vse, kar sem lahko, zdravje mi za zdaj še služi, zamenjal pa sem tudi celotno opremo, izbral sem Elan, zato sem še kar optimističen, čeprav se na novo opremo še prilagajam."

Ob Gorzi je lani edine moške veleslalomske točke v svetovnem pokalu osvojil Janez Jazbec, ki si na podlagi dobrih vtisov in občutkov s treningov nadeja vsaj uvrstitev med prvih dvajset. V igri za tretjo premierno vstopnico sta Miha Kürner in Bernard Vajdič. Vajdič, ki je lani prestal operacijo hernije, bi zadnjo sezono najraje pozabil: "Zelo vesel sem, da lahko sploh enakovredno treniram s fanti. Trenirali smo trdo, dobro, dosti smo naredili in upam na preskok tako v veleslalomu kot tudi v slalomu." Kürner se že veseli zanimivega tedna in pestrih kvalifikacij, na kateri napoveduje oster boj za preostalo prosto mesto.