Njihovih zamenjav, ki jo je prejšnji teden uradno zahtevala ministrica za gospodarstvo Darja Radić, namreč včeraj zvečer kljub prvotno drugačnim napovedim ni bilo na dnevnem redu današnje seje. Čeprav je predlog z imeni novih nadzornikov po dostopnih podatkih "preživel" tako torkov vladni odbor za gospodarstvo kot včerajšnjo sejo vladne komisije za administrativne zadeve in imenovanje, je odločanje o njem po naših informacijah blokiral predsednik vlade Borut Pahor. Ta naj bi ocenil, da bi lahko menjava nadzornikov HSE še pred nedeljskimi županskimi volitvami v Velenju ogrozila zmago Bojana Kontiča, vodje poslanske skupine SD.

Pahorju gre na roko tudi odsotnost ministra za finance Franca Križaniča, ki je prejšnji teden kot edini od ministrov nasprotoval predlogu Radićeve, včeraj pa je odšel v Washington na letno zasedanje Svetovne banke in Mednarodnega denarnega sklada (IMF). Predsednik vlade naj bi namreč želel, da je pri odločanju o prihodnjih nadzornikih HSE prisoten tudi Križanič. "S predsednikom vlade se bova danes dogovorila, ali bomo to razrešitev obravnavali kdaj drugič. Zagovarjala bom, da se to vprašanje čim prej razreši. Odlašanje z odločitvijo, ki je na mizi, ne bo prineslo nič dobrega. Ker projekt poteka, nastajajo obveznosti, zato zmeraj težje prevzemam odgovornost za vse, kar se dogaja, ker vem, kaj se dogaja," je včeraj opoldne pred srečanjem s Pahorjem novinarjem dejala Darja Radić, ki lahko odprtje razprave o zamenjavi teoretično zahteva tudi na sami seji.

Ministrica za gospodarstvo je obenem potrdila, da je nadzorniki HSE niso seznanili s sklepom o Mehovi razrešitvi. "Tega niso storili ne pred sejo ne po seji. Nimam pojasnila, zakaj je prišlo do odstavitve. Glede tega bom počakala na uradno sporočilo. Še posebno me zanima, kaj je bil razlog, glede na to, da so gospoda Meha razrešili nekrivdno," je dejala Radićeva. Tudi sicer je bila Mehova odstavitev izpeljana zelo na hitro. Po naših informacijah je predsednik nadzornega sveta HSE Franc Žerdin izredno sejo sklical v ponedeljek, na njenem dnevnem redu pa so bile zgolj "običajne" točke, med njimi tudi seznanitev z novimi nadzorniki iz vrst zaposlenih. Kot smo izvedeli, je Žerdin dnevni red s predlogom za Mehovo razrešitev, ki so jo soglasno podprli vsi nadzorniki, med njimi tudi predstavnik ministrstva za gospodarstvo Franc Žlahtič, razširil na sami seji. Utemeljitev za Mehovo rešitev naj bi nadzorniki spisali v več točkah, pri čemer nobena od njih ne omenja bloka 6. Glavni očitek zdaj že nekdanjemu generalnemu direktorju je tako bil, da položaja znotraj holdinga zaradi sporov s hčerinskimi družbami ne obvladuje več. Žerdin, ki nam ga včeraj ni uspelo priklicati, naj bi med argumenti navajal tudi odprto pismo z očitki zoper Meha, ki ga je pred dvema mesecema na vlado in javnost naslovil vodja sindikata v TEŠ Branko Sevčnikar.

primoz.cirman@dnevnik.si