Predlog ministrice za gospodarstvo Darje Radić, da bi štiri dosedanje nadzornike domačega elektroenergetskega holdinga (Franca Žerdina, Igorja Tičarja, Franca Žlahtiča in Mojco Kert Kos) zamenjala z nekdanjim direktorjem Elesa Vekoslavom Korošcem, Jadrankom Medakom z direktorata za energijo pri ministrstvu, podpredsednikom uprave Adrie Airways Marjanom Ravnikarjem in Dragom Dolinarjem z mariborske fakultete za elektrotehniko, je namreč po naših informacijah na včerajšnji seji vlade blokiral minister za finance Franc Križanič.

Ta naj bi nasprotoval razrešitvi predsednika nadzornega sveta HSE Žerdina, zmotilo pa naj bi ga tudi, da o predlogu ni odločal vladni odbor za gospodarstvo. Pri tem velja opozoriti tudi na Križaničevo osebno vpetost v projekt blok 6: kot direktor Ekonomskega inštituta pravne fakultete (EIPF) je namreč pred štirimi leti vodil pripravo študije o makroekonomskih, regionalnih in socialnih učinkih postavitve bloka 6. Sedel pa je tudi v komisiji TEŠ, ki je poslovodstvu predlagala povečanje moči novega bloka s predvidenih 520 na 600 megavatov.

Ker predloga Radićeve včeraj ni podprl niti predsednik vlade Borut Pahor, je vlada odločanje preložila na naslednji teden, že v torek pa bo o njenem predlogu odločal omenjeni vladni odbor. Tudi zato Radićeva pred novinarji ni mogla skriti jeze. Čeprav je dejala, da je "tema tako pomembna, da potrebujejo ostali ministri in vlada še kak dan, da jim podrobno predstavim svojo odločitev", je obenem večkrat poudarila, da je "kot resorna ministrica za energetiko odgovorna za projekt šestega bloka TE Šoštanj". "Sedanja ekipa v HSE ne zna, ne zmore ali noče predstaviti jasne slike glede projekta. Z vsakim odgovorom, ki ga dobim, se mi odpirajo nova vprašanja," je pojasnila Radićeva. Med "odprtimi vprašanji" je izpostavila finančno konstrukcijo 1,2 milijarde evrov vredne naložbe, stroške kuponov za ogljikov dioksid, gradbena dovoljenja, neznanke glede zalog premoga in stroškov njihovega izkopa.

Po naših informacijah se je ministrica še v sredo popoldne sestala z generalnim direktorjem holdinga Borutom Mehom in direktorjem TEŠ Urošem Rotnikom. Isti dan je na vlado poslala predlog za zamenjavo nadzornikov HSE, zeleno luč za to pa ji je prižgal tudi Pahor. "Ministrici sem dejal, da je pametno, da svojo odločitev uvrsti na dnevni red," je potrdil Pahor, ki pa je nato na seji spor med Radićevo in Križaničem salomonsko "razrešil" s preložitvijo odločanja o zamenjavah. Tako obstaja resna možnost, da se bo "vihar" v holdingu in TEŠ razbesnel šele po lokalnih volitvah, pri čemer ne gre zanemariti, da v Velenju za župana kandidira vodja poslanske skupine Pahorjeve SD Bojan Kontič, ki je velik podpornik bloka 6.

Da je Radićeva odločitev o zamenjavi nadzornikov bodisi sprejela tik pred sejo vlade bodisi skrbno prikrivala, dokazuje tudi podatek, da so v njenem kabinetu še konec minulega tedna, ko so od HSE že prejeli redno trimesečno poročilo o projektu blok 6, iz njenega kabineta zanikali možnost predčasnega odpoklica nadzornega sveta holdinga. Ta se je namreč v energetskih krogih omenjala že od konca julija, ko je nadzorni svet HSE Mehu preprečil Rotnikovo razrešitev. S tem je v holdingu ustvaril pat-položaj, ki naj bi ga Radićeva zdaj skušala presekati z zamenjavami na vrhu HSE in TEŠ.

Včeraj je Radićeva priznala, da "se je s projektom blok 6 v zadnjih dneh ukvarjala 24 ur na dan". Na očitke o "napadu" Zares na HSE je odgovorila, da nobeden od predlaganih nadzornikov ni član stranke, ki jo vodi Gregor Golobič. "Na najbolj odgovorna mesta želim postaviti ljudi, ki jim lahko zaupam in ki bodo projekt blok 6 strokovno izpeljali do konca," je včeraj zatrdila ministrica.

primoz.cirman@dnevnik.si