Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je namreč Meha na torkovi izredni seji s položaja prvega moža HSE razrešil iz nekrivdnih razlogov, za v.d. generalnega direktorja pa imenoval Vilijema Pozeba.

Razloge za Mehovo razrešitev, ki sicer ostaja v HSE kot svetovalec, prvi nadzornik Franc Žerdin danes za STA ni želel komentirati. Neuradno pa so bili razlogi za razrešitev porušeni medsebojni odnosi med Mehom in odvisnimi družbami.

Ravno tako po neuradnih podatkih je nadzorni svet pri sprejetju sklepa o razrešitvi kršil akt o ustanovitvi HSE, saj ta dokument določa pristojnosti nadzornikov, ti pa ga morajo upoštevati.

Kot je ob robu današnje izjave o napovedani stavki delavcev v energetiki dejala ministrica, ne ve, zakaj je nadzorni svet HSE razrešil Meha. Meh je namreč postavil odbor za aktivni nadzor naložbe v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), ki ga vodi Dean Besednjak.

Ministrica od nadzornega sveta HSE, ki jim predseduje Žerdin, nima pojasnila, zakaj so Meha odstavili. "Glede tega bom počakala na uradno sporočilo nadzornega sveta, pričakujem, da nas bodo kot lastnika obvestili, zakaj so to storili," je dejala.

Mehova razrešitev je lahko po njenih besedah v primeru, če se ugotovi, da ni bila narejena v skladu s pravili in osnovnimi akti delovanja HSE, le še en razlog več za zamenjavo nadzornikov HSE. Kot je pojasnila, je pogledala akt o ustanovitvi HSE in ta ne predvideva razrešitve brez krivdnih razlogov, lahko pa gre za razrešitev na lastno željo.

O tem, ali bo točka o razrešitvi nadzornega sveta HSE na dnevnem redu tokratne vladne seje, se bo ministrica še danes dogovorila s premierom Borutom Pahorjem. Ministrica sicer zagovarja, da se to vprašanje čim prej razreši, saj odlašanje po njeni oceni ne bo prineslo nič dobrega. Projekt Teša 6 namreč teče, pa "še ni gradbenega dovoljenja in zaprte finančne konstrukcije," je pojasnila.

Na Žerdinove navedbe, da so nadzorniki pri njej "trkali na zaprta vrata", pa je ministrica odgovorila, da uradne prošnje za srečanje z nadzornim svetom HSE ni dobila. Je pa v torek dobila povabilo prvega moža Teša Uroša Rotnika, naj pride v Šoštanj, kjer bi jo seznanili s projektom.

"Žal mi je, da se niso te stvari začele urejati že prej, ko je bilo mogoče več časa za sprejeti kakšno racionalno odločitev," je poudaril in dodala, da je odgovorna za Teš 6. Zato si tudi želi, da se projekt "spravi" v prave okvirje in na prave poti. Izpostavila je še, da ne govori, da ne bo Teša 6, ampak želi dobiti jasno sliko o tem, kaj se na projektu dogaja.

Ministrica je ocenila, da imajo "malo problemov" v komunikaciji, vendar pa to ni samo v primeru nadzornega sveta HSE. "Imamo probleme s sposobnostjo določenih nadzornih svetov sprejemati odločitve, ne da bi jim ministri prej sugerirali, ampak jaz tega ne bom počela," je poudarila.

Na vprašanje, ali Kopač in Rotnik še uživata njeno zaupanje, ministrica Radićeva v tem trenutku nanj še ni želela odgovorila, dejala je le, da o tem razmišlja.

Mehov odstop so sicer julija zahtevali sindikati in sveti delavcev v skupini HSE. Ti so namreč menili, da Meh ne izpolnjuje svoje vloge, da s svojim ravnanjem povzroča nepopravljivo škodo posameznim družbam, holdingu in državi ter da potvarja informacije o Tešu 6. Meh je takrat vse očitke zavrnil.

Teš 6 je vlada pod drobnogled vzela v začetku leta. Januarja je namreč vlada na predlog takratnega ministrstva za gospodarstvo Mateja Lahovnika sklenila zahtevati od poslovodstva HSE celovito informacijo o Tešu 6, saj so javnost razburila namigovanja o domnevni korupciji pri projektu, ki pa jih je Rotnik odločno zavrnil.

Vlada je od takrat od HSE zahtevala več dokumentov, med drugim tudi poročilo o vodenju Teša 6. Premier Pahor je sredi julija, ko je prejel poročilo, poudaril, da ne izključuje menjav vodstva Teša. Vlada se po obravnavi poročila za zamenjavo ni odločila, saj v njem, kot je takrat pojasnila Radićeva, ni mogoče razbrati jasnega odgovora na vprašanje, ali je bilo vodenje Teša 6 doslej učinkovito. Konec julija, po obravnavi dopolnjenega poročila, a je Pahor poudaril, da si z ministrico želita še enkrat sestati z vsemi deležniki tega projekta in "dobiti vpogled v vse dileme".

Potem ko je 7. avgusta lani nadzorni svet HSE pod vodstvom Žerdina imenoval Meha za prvega moža holdinga, je ta mesto generalnega direktorja HSE prevzel 15. septembra lani. Na tem položaju je nasledil Pozeba, ki ga je nadzorni svet dravskih elektrarn lanskega julija imenoval na čelo DEM.

Radićeva je pripravljena nadaljevati dialog z energetiki

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani ocenila, da je splošna stavka energetikov, ki se bo po napovedih začela v torek, nepotrebna. Kot je pojasnila, je pripravljena nadaljevati dialog s sindikatom, saj si želi doseči konsenz še pred začetkom stavke.

Ministrica je orisala dialog s sindikatom v času njenega mandata. Seznanila se je z vsemi predlogi reorganizacije, tako vladnim kot sindikatom, in ocenila, da je treba reorganizacijo elektrodistributerjev izpeljati, ker je to skladno z evropsko direktivo in mnenjem računskega sodišča, je pojasnila.

Na zadnjem sestanku prejšnji teden s predstavniki sindikata jim je, tako Radićeva, ponudila, da vlada sprejme sklep, da v procesu reorganizacije ne bo prišlo do odpuščanj. Če pa bi se izkazalo, da so ta potrebna, bi se to zgodilo z naravnim odlivom, kot sta npr. zgodnje upokojevanje in prerazporejanje.

Po njenih navedbah so takrat energetiki dejali, da se bodo o ponudbi posvetovali in da se znova sestanejo v ponedeljek. Do sestanka v ponedeljek nato ni prišlo, saj se, kot so pojasnili v sindikatu, sestanka niso mogli udeležiti, ker je bil ta sklican v času, ko je zasedal stavkovni odbor sindikata.

V odgovoru na vabilo ministrstva, poslanem v petek, so po navedbah ministrice tudi pojasnili, da jih bodo obvestili, kdaj so se pripravljeni pogovarjati, v torek pa so prejeli obvestilo o napovedani stavki. "Toliko o dialogu," je izpostavila ministrica in se vprašala, kaj sindikat sploh želi.

Ministrica je poudarila, da je v sektorju energetike položaj zaposlenih bistveno boljši od položaja v katerikoli industrijski panogi, plače so daleč nad slovenskim povprečjem. Zaposleni imajo mnoge boljše bonitete od ostalih, tudi število zaposlenih se je v tem sektorju lani povečalo za odstotek, je navedla.

"V tej situaciji res težko razumem, da so stavkovne zahteve upravičene oz. ne dvomim, da za tem stoji nek drug interes," je poudarila ministrica, ki se boji, da je v ozadju stavke projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj.

Reorganizacijo je treba izvesti, je dejala in dodala, da so tudi skrbni pregledi vseh petih elektrodistributerjev pokazali, da je potrebna racionalizacija. Spomnila je na predlog vlade, ki predvideva ločitev omrežnega in tržnega dela in nato združevanje omrežnih v Sodo. Predlog sindikata po njeni oceni ne vodi v racionalizacijo, saj predvideva, da bi imel vsak distributer vsaj tri oz. štiri hčerinske družbe.

Reorganizacija po predlogu sindikata je sicer po njenem mnenju nesprejemljiva, vendar so se o njej še vedno pripravljeni pogovarjati.

Glede druge stavkovne zahteve o socialnem dialogu je pojasnila, da vlada razvojnega načrta Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) še vedno ni sprejela, ker je od HSE zahtevala, da pred obravnavo na vladi pridobi mnenje in uskladitev s sindikatu. Tudi tu so po njeni oceni pokazali, da si želijo dialoga.

Tretja stavkovna zahteva se ministrici ne zdi umestna. Če bi z zamenjavo generalnega direktorja direktorata za energijo Janeza Kopača rešili vse probleme v energetiki, bi bila "najbolj srečen človek v tej državi", je poudarila in dodala, da je odločitev o tem v njeni pristojnosti.

Glede četrte stavkovne zahteve o ureditvi kolektivne pogodbe je pojasnila, da si jo je ogledala. "Prepričana sem, da bi si marsikatera panoga želela take pogodbe in res dvomim, da jo je pametno odpirati," je izpostavila. Pojasnila je tudi, da so pogajalec sindikatu za to pogodbo delodajalci oz. zbornica in ne vlada.

Ministrica je izrazila tudi upanje, da se predsednik Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Franc Dolar zaveda, kakšna je zakonodaja na tem področju in kaj lahko storijo v času stavke. Strokovnjaki, ki upravljajo z omrežjem, so ji namreč po njenih navedbah sporočili, da so redukcije zelo tvegane in da je treba skladno s slovensko zakonodajo in mednarodnimi standardi zagotavljati varno in zanesljivo oskrbo z električno energijo.

"Elektrike v žicah je dovolj, vprašanje je njena cena," je ministrica povzela besede strokovnjakov. To je po njenih besedah opozorilo vsem drugim, ki bodo "padli v to zgodbo".

Če namreč pride do tega, da bo treba elektriko zaradi izpada domače proizvodnje - sindikat po njeni oceni tudi izkorišča remont nuklearke - kupovati v tujini, bodo podjetja in vsi tisti, ki imajo sklenjeno pogodbo s trgovci, zahtevali odškodnine, je še dejala ministrica Radićeva.

Po napovednih stavkovnega odbora Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije se bo splošna stavka začela 12. oktobra. Stavka se bo začela tako, da bodo tisti dan "stali" na nočni proizvodnji, nato pa bodo stavko stopnjevali po pravilih redukcije.