Na osnovi dogovora, ki so ga banke upnice in predsednik uprave Bojan Knuplež sprejeli v sredo, se je danes sedem bank v Ljubljani znova sestalo z vodstvom Merkurja, in sicer so po nenadni Knupleževi smrti na tokratnem sestanku Merkur zastopali vsi preostali člani uprave razen delavskega direktorja. Merkurjeva uprava bo po rednem sestanku v torek znova nadaljevala pogovore z bankami in ostalimi upniki.

"Banke upnice bodo tudi v prihodnjih dneh z intenzivnimi srečanji nadaljevale, saj je v interesu vseh udeleženih, da bo predlagani načrt prestrukturiranja uspešen in v največji možni meri sprejemljiv za vse: tako Merkur kot banke upnice in ostale upnike," so po današnjem sestanku sporočili iz Nove Ljubljanske banke, ki je na čelu konzorcija sedmih bank, medtem ko je vseh bank upnic osemnajst.

Na temo sanacijskega programa in načrta finančnega prestrukturiranja ter morebiti tudi že imenovanja novega predsednika uprave, pa je za sredo predvidena še seja nadzornega sveta, ki bi morala po prvotnih napovedih biti že danes, a se zaradi prekratkega roka za pripravo predsednik nadzornikov Matevž Slapničar zanjo ni odločil.

Z dogovorom o finančnem reševanju Merkurja se sicer mudi, saj je podjetje insolventno, s četrtkom pa se izteče tudi moratorij na odplačilo zapadlih posojil. Tako bo potrebno najti finančno rešitev za podjetje, ki potrebuje tudi dolgoročno sanacijo.

Po informacijah iz sestanka so minuli teden že dosegli velik napredek v dogovarjanju za sodelovanje bank pri rešitvi podjetja. Ta predvideva dokapitalizacijo, konvertiranje terjatev v lastniške deleže, odpis nekaterih terjatev ter reprogramiranje kreditov.