Peter Tomažič iz Slovenske Karitas, odgovoren za dobrodelne akcije, je za STA povedal, da so od danes dalje na vseh poštah v Sloveniji in v vseh župnijah na voljo položnice, prek katerih lahko ljudje svojo solidarnost izkažejo z neposrednim nakazilom.

Poudaril je, da prihodnji teden pričakujejo tudi del sredstev iz humanitarne akcije Slovenska popevka. V tej karitativni organizaciji upajo, da bodo zbrali čim več denarja, ker so potrebe na terenu velike.

Doslej je Slovenska Karitas iz sklada za naravne nesreče že na začetku zagotovila 35.000 evrov za prvo pomoč najbolj prizadetim. Ljudem so pomagali tudi s hrano, vodo, otroško hrano, odejami, čistili, kar so najnujnejše rabili. Prvo pomoč na terenu razdeljujejo Škofijska Karitas Celje, Ljubljana, Koper in Novo mesto.

Rdeči križ Slovenije pomoč najbolj ogroženim prebivalcem zagotavlja skupaj z območnimi združenji Rdečega križa Ljubljana, Brežice, Krško, Laško, Zagorje, Novo mesto in Piran. Z ljubljanskega združenja Rdečega križa so ogroženim na območju Črne vasi in Podpeči odpeljali vodo, kruh, mleko in druge življenjske potrebščine.

Sekretarka Območnega združenja Rdečega križa Ljubljana Anita Caruso je za STA ocenila, da je bil odziv Ljubljančanov sicer tokrat nekoliko nižji, zato, ker so v zadnjih šestih mesecih imeli precej akcij zbiranja, denimo za pomoč Preventovim, pa kasneje Vegradovim delavcem, akcijo Peljimo jih na morje in druge.

"Intenziteta akcij je bila velika, zato so mogoče ljudje malce omagali. Po drugi strani pa smo povečali nematerialno oziroma psihosocialno podporo tistim, ki jo zdaj najbolj potrebujejo," je dejala. Če je nekdo ujet v poplavljenem stanovanju pomeni, se psihološka stiska povečuje, hkrati z njo pa raste materialna stiska. Na to so v Rdečem križu po besedah Carusove pripravljeni.