Kako se lotiti Turkov?

Smo reprezentanca, ki lahko išče zmage oziroma priložnosti za zmago samo s trdo obrambo. S tako obrambo dobimo samozavest tudi v napadu, saj vemo, da imamo, tudi če napad zapravimo, še vedno trdno obrambo in lahko zadržimo nalet nasprotnika. Posebej moramo biti pozorni tudi na turške ukradene žoge in posledično hitre protinapade, saj znajo na tak način dosegati tudi po več kot 20 točk na tekmo. Zato jim moramo na vsak način vsiliti naš ritem igre.

Tudi turška conska obramba se zdi zastrašujoča.

Res je, to je zagotovo njihov najboljši del igre. S takšno obrambo namreč ukradejo veliko žog in iz protinapadov dosegajo lahke koše ter se razigrajo. Proti coni bo predvsem treba igrati pametno in seveda tudi zadeti. Prepričan sem, da bodo tudi naši trenerji pripravili dober načrt, mi pa bomo naredili vse, da njihove zamisli izpeljemo, in upam, da bo delovalo.

Kdo so tisti igralci, na katere boste morali najbolj paziti?

Imajo določene nosilce, ki prevzemajo največ odgovornosti, kot sta Turkoglu in Ilyasova, ob tem pa so zelo močni na centrskih pozicijah. Nikakor ne gre prezreti niti igralcev, ki opravljajo na videz obrobne vloge, a so v njihovem sistemu zelo pomembni - takšna sta na primer Guler in Onan, pa oba organizatorja igre Arslan in Tunceri. V celoti gre za izjemno močno reprezentanco, ki ima dobrega trenerja, a kot vsi so tudi Turki premagljivi.

Se strinjate, da so še najšibkejši na vašem igralnem položaju - organizatorju igre?

To je precej relativno, je pa verjetno res, da so na nekaterih drugih igralnih položajih močnejši, a tudi pri organizatorjih igre niso slabi. Ne vem, kako je s Tuncerijem, ki se je proti Francozom nekaj poškodoval, a mislim, da bodo do tekme vsi nared. Prepričan sem, da posamezni dvoboji med organizatorji ali na kakšni drugi poziciji ne bodo odločali, igrati moramo ekipno in le to mora biti naše vodilo.

Kako izničiti vpliv navijačev?

Težko, saj vemo, kakšni so navijači v Turčiji - vročekrvni, vzkipljivi in zelo glasni, a po drugi strani je večina igralcev iz reprezentance takšnega vzdušja vajena že iz klubov. Gledalce moramo enostavno odmisliti in igrati našo tekmo. Ta se namreč igra na igrišču, ne na tribunah - tam se navija in poje.

Na prvenstvu vam je tako kot lani na Poljskem uspelo v pravem trenutku ujeti formo in jo celo stopnjevati. Kaj pri tem igra ključno vlogo, morda vaše bogate izkušnje?

Verjetno tudi. Sicer pa se s tem ne obremenjujem in ne razmišljam o tem. Vem, da je vsaka tekma zgodba zase, je pa dejstvo, da sem tako lani kot letos šel z "manj na več" in sem formo dvigoval. Vse to je povezano s pripravo na tekmo, pa s koncentracijo... Na tem kar veliko delam, tudi pred spanjem, kar mi je v veliko pomoč.

Lani ste bili na evropskem prvenstvu na Poljskem v zaključnih bojih vsi že popolnoma izmučeni. Je letos drugače?

Fizično se zagotovo počutimo bolje, nihče od igralcev ni toliko izčrpan. Morda smo tudi zaradi poteka vseh tekem bolj sveži, po osmini finala smo imeli na primer spet dva dneva časa, da smo se dobro pripravili, medtem ko smo lani na Poljskem polfinale igrali manj kot 24 ur po četrtfinalu. Glede tega je bolje in upam, da bodo vsi pripravljeni na tekmo s Turčijo.