Slovenija je v enomesečnem pripravljalnem obdobju odigrala 15 prijateljskih tekem, jih devet izgubila, šest zmagala, v Kranjski Gori pa bo izpilila še zadnje pomanjkljivosti in postavila temelje igre za dvoboje s Tunizijo, ZDA, Hrvaško, Brazilijo in Iranom.

Direktor košarkarskih reprezentanc pri Košarkarski zvezi Slovenije Matej Avanzo je na novinarski konferenci v hotelu Larix v Kranjski Gori, ki je zdaj postala že tradicionalna baza za pripravo reprezentance pred velikimi tekmovanji, povedal: "V Kranjski Gori nas čakajo še štirje treningi, nato pa v četrtek dopoldan odpotujemo v Carigrad, kjer bomo pred prvo tekmo s Tunizijo opravili še štiri treninge. Izbor 15 prijateljskih tekem se je izkazal kot dober, saj so igralci, ki v klubski sezoni niso veliko igrali, prišli v formo in upajmo, da jo bodo na svetovnem prvenstvu še nadgradili."

Selektor Memi Bečirovič, ki bo v torek sporočil končni seznam 12 igralcev (v Kranjski Gori jih je še vedno 14), se zaveda, da so zadnje pripravljalne tekme razkrile nekatere pomanjkljivosti v igri. "V Kranjski Gori se bomo posvetili piljenju določenih segmentov igre, s katerimi trenutno še ne moremo biti zadovoljni. Gre predvsem za igro v obrambi, za napad proti conski postavitvi, se pravi boljše gibanje in pomaganje, ter uigravanje določenih akcij. S pripravami sem zadovoljen, saj ni bilo težjih poškodb. Sani Bečirović bo danes prvič vadil igro na kontakt, tudi težave Primoža Brezca niso takšne, da ne bi mogel igrati v Carigradu. Menim, da bo ta ekipa pravi obraz pokazala na svetovnem prvenstvu," je dejal Memi Bečirović.

Kapetan Slovenije Jaka Lakovič, ki v zadnjem desetletju ni izpustil nobene reprezentančne akcije, je prav tako zadovoljen z dosedanjim delom. "Priprave so bile intenzivne, imeli smo veliko tekem, na katerih smo prišli v pravi tekmovalni ritem. Na zadnjih treningih bomo dorekli še določene podrobnosti, tako da verjamem, da bomo proti Tuniziji že stoodstotno pripravljeni. Z optimizmom pričakujem svetovno prvenstvo," je dejal Lakovič.

Primož Brezec, ki je na zadnji prijateljski tekmi dobil močan udarec v nos, ki mu je povzročil dvakratni zlom, bo na svetovnem prvenstvu nastopil na lastno odgovornost. Njegove misli so že usmerjene v Carigrad. "Vsi si želimo, da bi v predtekmovalni skupini osvojili drugo mesto, s čimer bi imeli v osmini finala nekoliko lažjega tekmeca, verjetno Avstralijo ali Nemčijo. Zagotovo pa si ne želimo Argentine ali Srbije. Zmaga v osmini finala bi pomenila izpolnitev cilja, ki mislim, da bi zadovoljil tako nas kot celotno slovensko športno javnost," pravi Brezec.

Dobro vzdušje v ekipi in optimizem sta po mnenju Gorana Dragića glavna aduta Slovenije. "Vsi komaj čakamo, da se začne svetovno prvenstvo, saj vemo, da smo dobro delali v pripravljalnem obdobju in da lahko na svetovnem prvenstvu naredimo dober rezultat. Prepričan sem, da bomo določene pomanjkljivosti odpravili do prvih tekem in da bomo na svetovnem prvenstvu pokazali pravi obraz," je dejal starejši od bratov Dragić.

Gostitelj novinarske konference v Kranjski Gori Mile Crnovič, vodja trženja pri HiT Alpinei, je košarkarje in strokovno vodstvo pospremil na svetovno prvenstvo z naslednjimi besedami: "Verjamem, da se boste na zaključnem delu priprav dobro počutili in predlagam vam, da z dežele Kekca odnesete s seboj tudi nekaj njegovih vrlin; se pravi srčnost, dobrovoljnost in zvitost."