Slovenski košarkarji, ki v času turnirja prebivajo v hotelu Habakuk, se radi vračajo v Maribor. To sta potrdila tako selektor kot Uroš Slokar. »Že nekaj let prihajamo v Maribor, kamor pridemo z veseljem, všeč pa mi je tudi, da se selimo po vsej Sloveniji. Vesel sem, da se je v ligo Telemach uvrstil tudi Maribor, kar je lahko za slovensko košarko le dobro, saj s tem ne pride do centralizacije. Turnir v dvorani Tabor je vedno pozitiven,« je Slokar popihal na dušo Štajercem, ti pa se na lepe besede niso odzvali tako, da bi do zadnjega kotička napolnili dvorano Tabor. Razlog za to je bilo prav gotovo tudi močno neurje, ki se je pred obračunom razbesnelo nad Mariborom. Tisti, ki so v dvorano le prispeli, so že pred začetkom doživeli hladen tuš. Eden od nosilcev reprezentance Goran Dragič se namreč ni ogreval s soigralci na parketu, temveč je v trenerki sedel na rezervni klopi. Razlog je bilo slabo počutje, ki se Gogiju vleče že vse od turnirja v Vitorii. Tako je včeraj obiskal tudi bolnišnico, kjer so naredili podrobne preiskave, na turnirju pa verjetno ne bo zaigral. Mesto med dvanajsterico je Goran prepustil bratu Zoranu, medtem ko Dino Murič znova ni bil v ekipi. Za zanimivost so pred prvim sodniškim metom poskrbeli Novozelandci, ki so v znak spoštovanja nasprotnika zaplesali tradicionalni ples, s katerim so poželi bučno ploskanje gledalcev.

Obe moštvi nista posvečali veliko pozornosti obrambi, saj so koši kar deževali. Novozelandci so odlično metali za tri točke, predvsem Kirk Penney, ki jih je v prvem polčasu dosegel pet. Neprijetnost se je za slovensko vrsto pripetila v drugi četrtini, ko je Sani Bečirovič prejel močan udarec v ramo in se do konca obračuna ni več vrnil na igrišče. Na glavni odmor so gostitelji po polaganju Jake Lakoviča s sireno odšli z osmimi točkami naskoka (52:44). Nova Zelandija je na krilih Penneyja (na koncu 42 točk, od tega devet trojk) Sloveniji pred gledališko publiko v Mariboru povzročala silne težave tudi v nadaljevanju. Moštvi sta se izmenjavali v vodstvu, v zadnji četrtini pa so gostje povedli že z 12 (81:69). To je iz sna zbudilo igralce v belih dresih, ki so začeli igrati veliko bolj agresivno. Prednost gostov se je topila, v igro pa so se vživeli tudi gledalci. Po koncu 40. minute je izid na semaforju kazal 86:86 in Slovenija je še na drugi tekmi zapored igrala podaljšek. Tokrat sta bila za določitev zmagovalca potrebna dva, prestižne zmage pa so se na koncu veselili Novozelandci.
»Nisem razočaran zaradi poraza, temveč zaradi pristopa igralcev. Vedeli smo, da Nova Zelandija veliko meče za tri, čeprav se na njo nismo pripravljali. Obramba je bila slaba in to je glavna stvar, ki jo bo treba izboljšati. Prepričan sem, da bo že na tekmi z Rusijo boljše,« je misli strnil slovenski selektor Memi Bečirovič.

Slovenijo na pokalu Adecco danes čaka dvoboj z Rusijo, jutri pa še s Srbijo. Oba obračuna bosta na sporedu ob 20. uri.