Razlog je bila negotovost zaradi branilca Gorana Dragiča, ki je moral prej, preden se jim je pridružil, opraviti zdravniške preglede pri svojem NBA moštvu Phoenix Suns. Ko so iz Arizone naposled le prižgali zeleno luč za nastop 24-letnega Gogija, si je verjetno najbolj oddahnil selektor Memi Bečirovič. Kako pomemben je za reprezentanco, je Dragič dokazal že na lanskem evropskem prvenstvu na Poljskem. Mnogi namreč prav njegovo neigranje proti Srbiji v polfinalu zaradi poškodbe kolena povezujejo s tem, da je Slovenija prvenstvo stare celine končala na nehvaležnem četrtem mestu in ostala brez kolajne, kar pa je bila kljub vsemu zgodovinska uvrstitev. Dragič je med tem v letošnji sezoni znova močno napredoval in pri Phoenixu predvsem v končnici lige NBA igral eno od vidnih vlog. Tako ni čudno, da bodo slovenski navijači na svetovnem prvenstvu v Turčiji polagali številne upe prav v simpatičnega Ljubljančana.

Goran, spregovorimo najprej o zdravju. Težave ste imeli že na Kitajskem in potem tudi v Mariboru, ko ste izpustili tekmo z Novo Zelandijo. Je zdaj vse v redu?

Tako je, težave so se začele že na Kitajskem, kjer sem pogosto bruhal. Po vrnitvi v Slovenijo sem se še naprej počutil čudno. Dobil naj bi črevesno bakterijo, zaradi česar sem na posebni dieti, poleg tega pa jemljem tudi tablete. Imel sem tudi težave s prebavo, včasih pa sem bil tako izčrpan, da sem slabo videl. Zato sem izpustil tekmo z Novo Zelandijo, ko smo igrali proti Rusiji, pa je bilo že bolje. A še vedno ni vse tako, kot bi moralo biti. Še vedno sem fizično dokaj šibak, tako da ne morem na parketu igrati povsem tako, kot bi si želel.

Na pripravljalnih tekmah se je pokazalo, da boste eden glavnih ali celo glavni motor reprezentance. Ste to pričakovali?

Tega v bistvu nisem pričakoval. A trenutno je tako, da moštvo ni v kaki blesteči formi. Pričakujem pomoč Jake (Lakoviča, op. p.) in Bokija (Nachbarja, op. p.). Upam, da bomo kmalu ujeli formo in čim hitreje začeli prikazovati dobre igre. Drugače pa imam za sabo dobro sezono pri moštvu Phoenix Suns v ligi NBA, kljub zdravstvenim težavam pa sem tudi trenutno v dobri formi. Upam, da bom pripravljenost do svetovnega prvenstva le še stopnjeval.

Vašo dobro pripravljenost in formo je bilo mogoče opaziti že na turnirju na Kitajskem, ko ste se pridružili reprezentanci. To verjetno pomeni, da ste v ZDA dobro trenirali?

V ZDA sem imel osebnega trenerja. Štirinajst dni sem na plaži delal le za kondicijo in moč, žoge sploh nisem prijel v roko. To je tudi eden od razlogov, da sem kljub bolezni in temu, da sem izpustil nekaj treningov, še vedno v dobri kondicijski pripravljenosti.

Ritem pripravljalnih tekem je tokrat zelo naporen. Časa za trening in počitek praktično ni. Vas to kaj moti?

Sam osebno sem takega napornega ritma navajen že iz lige NBA. Drugače je res, da je tokrat več tekem in da smo zato veliko na poti. Počutim se malce iztrošenega, tudi z nekaterimi soigralci v reprezentanci je podobno, toda upam, da se nam bo vse to povrnilo. V Kranjski Gori nas namreč čaka še nekaj časa za trening. Upam, da se bomo takrat spočili, izbrusili določene zadeve in v najboljši mogoči pripravljenosti odpotovali na svetovno prvenstvo v Turčijo.

S selektorjem Memijem Bečirovičem ste sodelovali že pri Unionu Olimpiji. Vam je njegov način dela všeč?

Z Memijem sem se vedno odlično razumel. Tako je tudi tokrat, sporazumevava se brez kakršnih koli težav. Zagotovo mu delo otežujejo vse odpovedi igralcev, tako da je moral spremeniti moštvo in način igre. Predvsem je pomembno, da začnemo igrati hitrejšo košarko, kar meni osebno zelo ustreza.

Za vami je tudi spektakel v Stožicah. Vi ste podobnih dvoran že navajeni iz lige NBA, a vam je verjetno tudi ta všeč.

Objekt je seveda fenomenalen in povsem na ravni tistih iz lige NBA. Tudi razpoloženje je bilo v redu, dvorana je bila polna, le predstava obeh moštev za oko ni bila ravno najlepša. Španci niso igrali suvereno, tudi mi smo delali veliko napak. Toda to je bilo pričakovano, saj so napori v pripravljalnem obdobju zares hudi, noge so tako na tekmah trde, taktika pa še ni izpiljena tako, kot bi morala biti. Vseeno pa je bila ta tekma proti Špancem z naše strani veliko boljša kot tista v Vitorii.

Tokrat se je v reprezentanco uvrstil tudi vaš mlajši brat Zoran.

Seveda, tudi zaradi Zokija sem se letos še s posebnim veseljem odzval reprezentančnemu povabilu. Z mlajšim bratom nisva nikoli igrala skupaj. To je dobra izkušnja tako zanj kot zame. Lepo je, da se lahko malo več druživa, saj se med letom praktično ne vidiva. Od samega začetka priprav si tudi deliva sobo in to mi zares veliko pomeni.

Kako ste zadovoljni z Zoranovimi igrami? Ponujene priložnosti je kar dobro izkoristil.

Kar je igral, je igral zares odlično. Izpolnjeval je trenerjeva navodila. V obrambi je velikokrat pokrival nasprotnikove najboljše posameznike. Zdaj pa bo od selektorja odvisno, ali bo odpotoval v Turčijo ali ne. V vsakem primeru pa bo to zanj odlična izkušnja za prihodnost.

Na svetovnem prvenstvu vas že v skupinskem delu čaka kar nekaj težkih obračunov. Se na tekmece že kaj pripravljate?

Ne še. Tudi za pripravljalne obračune se z nasprotniki nismo preveč ukvarjali, temveč smo bolj gledali na svojo igro. Šele v Mariboru smo imeli pred tekmami tudi nekaj videoanalize. Trenutno moramo še popraviti kar nekaj stvari v naši igri, nato pa, ko bo čas za to, bomo začeli preučevati tudi nasprotnike na svetovnem prvenstvu.