Varovanci selektorja Ronija Pikca so obdržali stik z evropskim vrhom. Vlogo prve plavalke je potrdila Radovljičanka Anja Klinar, ki je v vseh svojih nastopih dosegla najboljše znamke v življenju, dosegla napovedano, žal pa je na 400 mešano tesno izgubila tako želeno medaljo, pa čeprav je kljub prehodu na počasnejše tekstilne kopalke krepko izboljšala tudi svoj državni rekord.

Presenečenje sta tudi Kranjčanka Tanja Šmid, sicer plavalka Fužinarja, ki je na 200 prsno prav tako z novim slovenskim rekordom osvojila peto mesto. Ob tem ne gre spregledati, da je bila Šmidova najmlajša med finalistkami. Najmlajša med finalistkami pa je bila tudi druga plavalka Fužinarja Tjaša Oder, letos že mladinska evropska prvakinja in podprvakinja, ki je v Budimpešti še enkrat zbrala moči in se prvič v življenju prebila med najboljših osem plavalk V Evropi. Prav ti dve plavalki sta najprijetnejše presenečenje slovenskega tabora, ki je dobil novi članici evropskega vrha. Ob omenjenih se je z osebnimi rekordi izkazala še kopica drugih mlajših plavalcev na čelu z najmlajšo udeleženko prvenstva Špelo Bohinc, ki so dosegali osebne rekorde.

V finale so se zavihteli še Damir Dugonjič, Emil Tahirovič in Peter Mankoč. Vsi trije so na EP dokazali, da bi z nekaj sreče lahko osvojili tudi medaljo, kar je najpomembnejše izhodišče za zimski del sezone. Po drugi strani pa so prav vsi trije v finalu pokazali slabši nastop od možnega in preprečili slavje v slovenskem taboru. Posebej je izstopal slabši nastop Tahiroviča in Dugonjiča, ki sta v predtekmovanju prestrašila konkurenco, Dugonjič je dosegel celo najboljši izid na svetu, v polfinalu in finalu pa jima dosežkov ni uspelo ponoviti, čeprav je sprinterski finale tudi igra stotink. Tahirovič, Markič in Dugonjič, pred leti tudi polfinalisti na 100 prsno, so tokrat obtičali v predtekmovanju na tej razdalji.

"Res se vračamo brez medalje. Želje, pričakovanja in realne možnosti so bile, a sreča ni bila na naši strani. Anja Klinar je medaljo zgrešila na 400 mešano, kjer nastop traja več kot štiri minute in pol, za 21 stotink, imeli smo nekaj nesreče na 50 prsno, kjer je Damir Dugonjič dosegel najboljši izid na svetu, in v šali smo ugotovili, da je lažje priti v finale EP, kot pa biti drugi v Sloveniji. Tudi Peter Mankoč je kljub poškodbi le za dve desetinki zgrešil medaljo in v vseh teh disciplinah smo med najboljšimi. Najbolj pa veseli dejstvo, da smo s Tanjo Šmid in Tjašo Oder dobili tekmovalki, ki sodita v evropski vrh. Seveda pa športna javnost glede na vse uspehe upravičeno pričakuje, da se s tekmovanj vračamo z medaljo, kar nam tokrat ni uspelo," pa je tekmovanje ocenil predsednik Plavalne zveze Slovenije Darjan Petrič.

Na drugi strani pa so se pokazale tudi številne težave. Nekoč najboljša slovenska plavalka Sara Isaković le nemo opazuje tekmice, ki jih je v najuspešnejši sezoni prehitevala za šalo, Anja Čarman je daleč od forme, s katero je še pred dvema sezonama naganjala strah v kosti tudi najmočnejšim v Evropi. Tudi olimpijka Nina Sovinek je daleč od forme, s katero si je pred dvema letoma priplavala prvi olimpijski nastop.

Statistično gledano je izkupiček slabši kot pred dvema sezonama na zadnjem evropskem merjenju moči v Eindhovnu, kjer je Slovenija izstopala z dvema medaljama, zlato Sare Isaković in srebrno Petra Mankoča, skupaj so si plavalci priplavali osem finalov in dodatnih 11 uvrstitev do 16. mesta, pa čeprav so takrat v ekipi manjkali odlični ameriški študentje Damir Dugonjič, Anja Čarman in Jernej Godec.

"Le malo je športnikov, ki so leta in leta v vrhunski fizični in psihični pripravljenosti. Anja Čarman je imela težave s poškodovano ramo, kar je v hrbtnem plavanju še bolj pomembno, in prepričan sem, da bo šla kmalu novim uspehom naproti. Sari Isaković pa se je življenje z odhodom v ZDA spremenilo in ostajam optimist. Sara napoveduje, da se bo v olimpijski sezoni spet posvetila plavanju, seveda pa bi si vsi želeli, da bi bila tudi zdaj v enaki formi kot pred dvema letoma," je še povedal Petrič in še enkrat poudaril, da je osem finalnih nastopov glede na bazo slovenskega plavanja izjemen uspeh.

Plavalce in trenerje po kratkem premoru čaka spet veliko delo. Nova izziva - evropsko prvenstvo v 25-metrskih bazenih v Eindhovnu in decembrsko svetovno prvenstvo v Dubaju - sta tako rekoč pred vrati.