Nezaupnica Caliendu v sredo namreč ni bila izglasovana, ker se je 33 privržencev predsednika poslanske zbornice Gianfranca Finija, s katerim se je Berlusconi minuli teden razšel, vzdržali glasovanja. Na koncu je za razrešitev Calienda glasovalo 229 opozicijskih poslancev, 299 koalicijskih jih je bilo proti, 75 pa se jih je vzdržalo. S tem je postalo jasno, da Berlusconijevo Ljudstvo svobode (PDL) in Severna liga po odhodu Finijevih podpornikov nimata več absolutne večine v 630-članski poslanski zbornici.

Nekdanji neofašist Fini sicer zagotavlja, da bodo njegovi poslanci glasovali v skladu s programom vlade in da je ne bodo rušili, vendar pa bi nad Berlusconijem vseskozi pri vsakem glasovanju v parlamentu visel Damoklejev meč, ali bo glasovanje uspešno ali pa se bodo "finijevci" odločili, da ga imajo dovolj.

Berlusconi je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sredino glasovanje Finijevih privržencev označil za nesmiselno in nespametno, ponovno pa ni skoparil s kritikami na račun nekdaj tesnega zaveznika in sodelavca Finija, s katerim sta pred poldrugim letom tudi osnovala PDL iz njegove Naprej Italija in Finijevega neofašističnega Nacionalnega zavezništva. "Če Finijevi privrženci še naprej podpirajo vlado, kot zatrjujejo, potem bi morali glasovati za zavrnitev nezaupnice. Njihovo glasovanje pa dejansko dokazuje, da želijo le oslabiti koalicijo," je dejal italijanski premier.

Zaradi sredinega glasovanja tudi ni izključil predčasnih volitev, ki bi jih opravili že to jesen. "Bomo videli, če bodo finijevci ostali zvesti vladnemu programu, kot so napovedali. Naredili bomo vse, da obdržimo skupaj koalicijo in uresničimo reforme. Če to ne bo mogoče, pa so možne le še predčasne volitve," je dejal.

Berlusconiju je sicer glede na javnomnenjske raziskave podpora v javnosti precej upadla zaradi nepriljubljenih varčevalnih ukrepov in škandalov z vladnimi uslužbenci in njihovimi korupcijskimi obtožbami. Toda po drugi strani je njegova podpora še vedno višja od podpore, ki jo ima razcepljena levica znotraj Demokratske stranke (DS) Pierluigija Bersanija, zato bi se hitre predčasne volitve 73-letnemu medijskemu mogotcu še vedno izplačale.

Po ocenah analitikov je sicer malo možnosti, da bi bile volitve v Italiji že jeseni - po napovedih notranjega ministra Roberta Moronija oktobra. Predsednik republike Giorgio Napolitano je namreč že nakazal, da se z morebitnimi pozivi po razpustitvi parlamenta in sklicem predčasnih volitev zagotovo ne bo ukvarjal do konca parlamentarnih počitnic 8. septembra. Zato so, če že, volitve bolj verjetne spomladi.

V opozicijski Demokratski stranki se sicer zavzemajo, da bi moral Berlusconi odstopiti, sami pa bi oblikovali tehnično vlado z gospodarskim ministrom Giuliom Tremontijem na čelu. Toda v Severni ligi, ki naj bi se pridružila tovrstnemu projektu, ne želijo slišati ničesar o ločitvi od Berlusconija. "Tehnična vlada namesto Berlusconijeve bi bila nesprejemljiva. Če bo vlada padla, bi morali vnovič voliti. Severna liga je za jasnost," je po poročanju APA sporočil eden vodilnih politikov stranke, Roberto Cota.