Proti nezaupnici Caliendu, ki je član Berlusconijevega Ljudstva svobode (PDL), je glasovalo 299 poslancev, za jih je bilo 229, 75 pa se je glasovanja vzdržalo. V skladu s pričakovanji so proti nezaupnici glasovali poslanci PDL in koalicijske Severne lige, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu z napovedmi se je glasovanja vzdržalo 33 t.i. finijevcev - članov poslanske zbornice, ki so se pridružili Finiju, potem ko ga je Berlusconi minuli četrtek izgnal iz PDL. Glasovanja so se vzdržali tudi opozicijski Krščanski demokrati (UDC), poslanci Zavezništva za Italijo (API) nekdanjega vode opozicije Francesca Rutellija ter južnoitalijanske skupine Gibanje za avtonomijo (MPA).

Te stranke so očitno oblikovale sredinski blok, ki bi lahko postal nov jeziček na tehtnici v italijanskem parlamentu in s tem odločilen za usodo Berlusconijeve vlade. Prav z glasovi teh poslancev je sicer opozicija uspela zbrati dovolj glasov, da je vložila nezaupnico proti Caliendu.

Opozicija je upala, da ji bo uspelo nezaupnico Caliendu tudi izglasovati. To ji je pred tremi tedni uspelo pri podsekretarju na gospodarskem ministrstvu Nicoli Cosentinu. Če bi na njeno stran stopili Finijevi privrženci bi ji Calienda uspelo odstaviti, a so ti že v torek sporočili, da se bodo glasovanja vzdržali, kar so danes tudi storili.

Od 630 članov poslanske zbornice je 33 finijevcev, 237 članov Ljudstva svobode, 59 pa poslancev Severne lige. V senatu je finijevcev deset.

Caliendo, ki mu očitajo korupcijo v povezavi s tajno politično ložo P3, vse očitke zavrača, Berlusconi pa mu je izrekel zaupanje. Fini je minuli teden sicer izjavil, da bi morali s položajev oditi vsi člani vladi, ki so vpleteni v korupcijske afere. A dejal naj bi tudi, da je Caliendo "dober človek". Poleg tega naj ne bi imel namena strmoglaviti vlade.

Odstavitev Calienda bi vsekakor zadala hud udarec Berlusconiju, ki je v minulih tednih zaradi očitkov o korupciji izgubil že tri člane vlade. Premier je sicer zagrozil, da bi odstavitev Calienda lahko vodila v predčasne volitve.