Vodstvo italijanskega parlamenta je danes odločilo, da bodo poslanci o nezaupnici državnemu podsekretarju na pravosodnem ministrstvu Giacomu Caliendu glasovali to sredo, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Po četrtkovem dokončnem razhodu s Finijem, zaradi katerega je Berlusconijevo Ljudstvo svobode (PDL) v minulih dneh zapustilo več kot 30 poslancev, ni povsem gotovo, ali vlada v poslanski zbornici še uživa večinsko podporo. Italijanski dnevnik La Stampa tako že napoveduje "odločilen spopad" dveh dolgoletnih političnih zaveznikov.

Tudi če bi Caliendu v sredo izglasovali nezaupnico, to za Berlusconijevo vlado sicer ne bi imelo hujših neposrednih posledic, bi ji pa poslalo zelo jasen signal, da izgublja svojo prevlado v poslanskih vrstah.

Finijevi privrženci, ki so se odločili za izstop iz PDL in oblikovanje nove poslanske skupine, zagotavljajo, da bodo v parlamentu še naprej podpirali vladajočo koalicijo, a kako bodo glasovali v zvezi s Caliendom, zaenkrat ni znano.

Eden poglavitnih razlogov za razhod je bilo namreč prav odločno vztrajanje Finija, da je potrebno v vrstah PDL, ki ga skorajda vsakodnevno pretresajo korupcijski škandali, izvesti temeljito "čistko" ter da morajo javni uslužbenci pri tem zadostiti visokim standardom.

Nezaupnico Caliendu je namreč sprožil škandal, povezan s t. i. tajno politično ložo P3, ki naj bi ji pripadalo več visokih predstavnikov PDL. Gre za nezakonit politični kartel, ki naj bi skušal prodreti v javne institucije ter na različne načine vplivati na politične in gospodarske odločitve v Italiji.

Ker Caliendo, proti kateremu so minuli torek uradno sprožili preiskavo, zavrača vse očitke in tudi pozive k odstopu, je opozicija v parlamentu vložila predlog nezaupnice.