Petrič trdi, da so vse nastale težave rešljivi le znotraj PZS in da je bil tak tudi dogovor na zvezi, ki se ga držijo vsi, izjema je le Mancevič. "Ne more iz svoje svoje kože, očitno išče svojih pet minut slave," pravi Petrič, pri tem pa opozarja na dejstvo, da je Mancevič sprožil javno polemiko ravno ob najbolj napačnem obdobju, ko njegov varovanec Peter Mankoč in drugi plavalci odhajajo na pot, kar nikakor ne vpliva pozitivno na ekipo in da bi moral Mancevič to kot trener še kako dobro vedeti, a očitno postavlja osebni interes pred vse druge.

Na Mancevičeve očitke, da ni prejel nagrad za dosežke že od leta 2007 naprej, Petrič odgovarja, da znotraj zveze obstaja dogovor, da bo zveza te obveznosti poravnala, a trenutno za to ni sredstev, saj proračunska sredstva, ki so namenjena za dejavnosti PZS ne sme in ne more porabiti za nagrade, obenem pa ni pravne podlage za izplačilo nagrad, saj pravilnik o nagrajevanju ni bil podaljšan vse od leta 2004, prejšnji predsednik je to v letih 2005 in 2006 očitno spregledal, v letih 2007 in 2008 pa so bila sredstva po Petričevem prepričanju porabljena za program, zato prejšnje vodstvo nagrad ni izplačalo.

Petrič je priznal, da ima zveza zaostanek z izplačili nagrad, a dodal, da ima Mancevič drugačne izračune od PZS, v zvezi z očitki, da sta Sara Isaković in Miha Potočnik dobila nagrade v letu 2008 za olimpijsko medaljo pa je dodal, da je bilo to doseženo na osnovi posebne pogodbe med zvezo in takratnim generalnim pokroviteljem in da bi tudi Mancevič prav tako dobil to nagrado, če bi kdo od njegovih varovancev osvojil medaljo v Pekingu.

Predsednik PZS je zavrnil tudi vrsto drugih očitkov in pristavil, da ima prav Peter Mankoč v zvezi nekoliko poseben status, ki sicer ni posebej priviligiran, a da je v njegovi pogodbi prišlo do nekaterih dopolnitev, ki denimo definirajo tudi vprašanje zasebnih sponzorjev. Glede trenerjevih zahtev po nadomestilu za delo z reprezentanco pa se Petrič sprašuje, kdo je trener Dimitrij Mancevič, da lahko zahteva, česar ostali trenerji ne in dodaja, da bi si poseben položaj v tem pogledu med trenerji po olimpijski medalji zaslužil le Miha Potočnik. Petrič prav tako zavrača vse Mancevičeve obtožbe o nestrokovnem delu med trenerji, saj meni, da so obtožbe na račun stroke posledica dejstva, da se trener še vedno ne more sprijazniti z dejstvom, da ni postal selektor reprezentanc. "Določene obtožbe nimajo prav nobenega stika z realnostjo."

Neprijeten položaj nekaj dni pred odhodom reprezentance na EP je po Petričevem mnenju tudi posledica dejstva, da je Dimitrij Mancevič ostal brez vseh plavalcev z izjemo Petra Mankoča. "Vsi so ušli zaradi njegovega dela, odnosa in razmišljanja. Sam se je izločil iz sodelovanja s plavalci in trenerji. Sicer pa se ta vzorec ponavlja in je to očitno njegova karakterna značilnost. Zadnje obtožbe so le še ene v vrsti obtožb in sporov s predsednikom, selektorjem, direktorjem in predsednikom strokovnega sveta, pa ne le v tem sklicu vodstva PZS. Ni še bilo okolja, v katerem se ne bi skregal in mislim, da vse skupaj ni moj osebni problem."

Petrič prav tako ni mogel mimo dejstva, da je Dimitrij Mancevič na zadnjem evropskem prvenstvu fizično napadel takratnega direktorja zveze Boruta Pojeta. "Takrat smo ocenili, da bi nesankcioniranje lahko pripomoglo k dialogu in bodočemu normalnemu sodelovanju. Ponujena mu je bila roka, a tega očitno ni tako sprejel."