Profesor Peter Hennessy je pridobil še nedavno zaupen načrt za Kraljico Elizabeto II., vojvodo Edinburškega in ministra za notranje zadeve za uporabo ladje Royal Yacht Britannia za beg pred sovjetskimi raketami.

Glede na t. i. pitonski sistem bi se skrili v jezerih na obali severozahodne Škotske, medtem ko bi bili ostali ministri nameščeni po različnih skrivnih lokacijah.

Profesor Hennessy je povedal, da so različne lokacije pomembne v primeru, če bi morala kraljica na položaj imenovati novega premerja, če bi bil na primer britanski vojni kabinet izgubljen zaradi jedrskega napada.

Načrti so razkriti tudi v dodatku k njegovi knjigi The Secret State, ki preiskuje vsebino knjige zaupne narave War Book, ki jo je britanska vlada sestavila pred več kot štiridesetimi leti.

Dokument iz časov hladne vojne, ki so jo osveževali vse do zgodnjih devetdesetih let, podrobneje opisuje načrt vladanja v primeru, če bi bila Velika Britanija tarča jedrskega napada.

"Kraljica mora biti ločena zato, ker lahko le ona imenuje novega predsednika vlade,“ je profesor, ki sicer dela na Londonski univerzi, pojasnil za BBC. "Ne more biti skupaj z premierjem ali ljudmi iz obrambnega ministra, ker bi lahko umrli v trenutku, ko bi se oglasili iz tega bunkerja. Komunikacija bi Sovjetom hitro povedala, kaj se dogaja.“

Povedal je še, da knjiga War Book omenja Royal Yacht Britannia zato, ker je bilo v preteklosti odločeno, da mora biti kraljičin bunker plavajoč.