Tudi za Markiča je bila medalja 2006 "skoraj obvezna", saj je branil bron s prejšnjega evropskega prvenstva v Madridu, vmes je osvojil še medaljo na EP v kratkih bazenih v skoraj domačem Trstu, ki so ga ob njegovem nastopu zasedli koprski navijači, in Budimpešta je bila le nadaljevanje te uspešno začetega niza.

Ob vrnitvi v mesto na obeh straneh Donave Markič napoveduje novo vidno uvrstitev. "V Budimpešto ne grem zato, da bi vrnil osvojeno kolajno. Zdaj grem na prvenstvo, da bi osvojil novo, morda kakšne druge barve. Seveda bo pot do tja težka, najprej se moram prebiti v finale, tam pa bodo naši cilji visoki," pravi 27-letni Koprčan.

Markiča pri tem sploh ne moti dejstvo, da letos še ni pokazal tistega pravega vrhunskega dosežka, ki bi obetal enako formo kot lani, ko je z dosežkom 27,10 na svetovnem prvenstvu v Rimu podrl tudi evropski rekord. "Že vsa leta sem znan po tem, da imam na pripravljalnih tekmah slabše izide, kot bi se pričakovalo glede na izide z EP in SP. Na velikih tekmah imam dobro, visoko koncentracijo, doma pa mi to ne gre. Ni prave motivacije in prave koncentracije, zato sem običajno v teh domačih dvobojih in trobojih nekoliko slabši. Na velikih tekmah je drugače, tam je treba prehiteti tudi druge. Tudi na DP se je videlo - zjutraj sem plaval dobro, popoldan pa zaradi koncentracije izgubil tekmo že na startu, po skoku sem zaostal za Emilom (Tahirovičem, op. STA) in Damirjem (Dugonjičem, op. STA)."

Kot vsi plavalci prsnega sloga je tudi Markič še v pričakovanju razvoja rezultatov po spremembi kopalne opreme. Edino merilo za zdaj je vrhunska domača konkurenca, ki pomeni prednost pred številnimi tujimi plavalci. "Vsi trije smo lahko veseli, da je v Sloveniji tako močna konkurenca. Prav zato smo tako visoko. Če bi bil le eden od nas treh, teh visokih uvrstitev ne bi dosegli." Zaradi medsebojne konkurence pa se tekmovalnost ne prenese zunaj bazenov. "Na EP in SP je tako, da mora vsak poskrbeti zase in odplavati svoj najboljši izid. Potem si nimaš česa očitati in kamor te to pripelje, te pripelje, zato posebne tekmovalnosti zunaj bazena med nami ni."

Razlogov za dobro voljo pred največjo tekmo ima kar nekaj: "Letos sem veliko delal v fitnesu. Fizično sem res dobro pripravljen, saj sem izgubil kar sedem kilogramov. Budimpešta kot prizorišče pa je le dodaten plus. Vem, da mi bazen ustreza, spomini nanj so zaradi medalje še vedno lepi. Tja moram zdaj le še prenesti treninge in izkušnje zadnjih let." Dodatno vrednost pa mu predstavlja tudi lani ustvarjena družina: "Že lani pred SP sem imel številne obveznosti zaradi tega in tik pred Rimom sva dobila še naraščaj. Nato pa sem bil na SP najvišje med Slovenci, dosegel sem evropski rekord. Name vse to dobro vpliva, daje mi dodatno pozitivno energijo." Zaradi vsega tega morda na tekmi ne bo potreboval vseh talismanov za srečo, a vseeno bodo z njim v prtljagi ...