V državi, v kateri redno poročajo o korupciji, obubožani državni blagajni, propadlih podjetjih, odpuščenih delavcih in v kateri niti v nogometu ni več iskati utehe, je bil podvig tega korčulskega poslovneža sprejet kot pravočasni vzor hrvaške podjetnosti, uspeha, ki naj bi ga bili zdaj zdaj deležni vsi, in za povrh še kot dokaz pregovorne šarmantnosti in lepote. Toda kdo pravzaprav je Tedeschi?

"S tem nakupom je mladi poslovnež demonstriral iniciativo, energijo in moč ter prehitel številne tranzicijske tajkune, ki so se bržčas že iztrošili. Ni dvoma, da je človek, pred katerim je še prihodnost," je nedavno pisal hrvaški časopis Jutarnji list. Tedeschija opisuje kot sposobno osebo z vizijo in lastnostmi, pravšnjimi za izhod iz krize.

Pod njim je raslo

Triinštiridesetletni Emil Tedeschi se s podjetništvom ukvarja od leta 1989. Začel je z očetom, Svetom Tedeschijem, dobrim prijateljem botra hrvaške privatizacije dr. Franje Gregurića. Oče je zaslužil tisti, kot pravijo, ključni prvi milijon, nato pa je kmalu postal častni predsednik družinskega podjetja. Emil je nekoč ne tako pomembno podjetje povzdignil do današnjih višav. Med drugim je kupil Dietpharm in majhno verigo lekarn, povezan je s fondom, ki je vstopil v Agrokorjevo verigo drogerij Cosmo.

Stari posli naj bi se tudi poslej še naprej odvijali po starem. Atlanticov uvozni izdelek so med drugim žvečilni gumiji znamke Wrigley, ima lastno blagovno znamko Cedevita. K temu je zdaj dodal še vse, kar predstavlja Droga Kolinska, vključno s Cockto, Argeto in Soko Štarkom.

Mladenič se je od osemnajstega leta prevažal v prestižnem porscheju, nato kmalu potoval z zasebnim letalom. Poročil se je, ima dva otroka in zdaj še, kot pravijo na Hrvaškem, najbolj "razburljiv imperij v regiji".

Lepotec iz Dalmacije

Zdaj na Hrvaškem ugotavljajo, da je mladi Tedeschi tudi najbolj seksapilen poslovnež v Sloveniji. Čez celo stran so se Jutarnjem listu namreč razpisali o nedavni spletni anketi časnika Finance - čeprav so tovrstne ankete bolj v razvedrilo kot ne - ki je pokazala, da je Tedeschi najlepši. "Šef Atlantica očaral vse v deželi in premagal slovenske konkurente," je pisalo na veliko. Zanj je glasovalo 31 odstotkov anketiranih od 358 sodelujočih.

Bomo videli, kaj bo. Nekoč, ko so Hrvati za nekaj mesecev kupili slovenski Elan, smo bili priče podobni evforiji. Zdaj se te epizode komaj še kdo spomni...