Kot je v oddaji V nedeljo ob dveh na Hrvaški televiziji dejal Tedeschi, je Cockta ena najpomembnejših blagovnih znamk Droge Kolinske. Cockta je v nekdanji Jugoslaviji nastala zaradi želje, da se naredi nekaj podobnega Coca Coli. Vendar je bil narejen boljši izdelek, saj v njem ni ničesar škodljivega, niti kofeina. Gre za povsem naraven napitek, na bazi šipka in še 12 trav, je dejal.

Insinuacije, da naj bi Drogo Kolinsko kupil za lastnika družbe Agrokor Ivico Todorića, pa je zavrnil in ocenil kot žaljive. Skupina Atlantic in Agrokor sta dobra poslovna partnerja, saj je Atlantic največji dobavitelj Todoričevega koncerna.

Uprava Istrabenza, večinskega lastnika Droge Kolinske, in Tedeschi sta se v začetku julija dogovorila o prodaji 95 odstotkov Droge Kolinske Atlanticu, 382 milijonov vreden posel pa mora na skupščini 24. avgusta potrditi še večina lastnikov Istrabenza. Ker gre za prodajo več kot četrtinskega deleža v družbi, jo mora namreč v skladu z zakonom o gospodarskih družbah potrditi skupščina.

S prejeto kupnino si bo Istrabenz, ki je še vedno zadolžen za več 100 milijonov evrov, zagotovil denarna sredstva za poplačilo terjatev upnikov iz prisilne poravnave. Prodaja kapitalskega deleža v Drogi Kolinski se je glede na stanje trga kapitalskih poslov in širšega makroekonomskega okolja izkazala kot najverjetnejša realna možnost zagotovitve potrebnih denarnih sredstev za izpolnitev obveznosti iz prisilne poravnave, sta v gradivu za sklic skupščine zapisala uprava in nadzorni svet Istrabenza.

Istrabenz se je v prodajni pogodbi zavezal k prodaji vseh izdanih navadnih imenskih delnic Droge Kolinske, še piše v gradivu. Zato bo neposredno pred prodajo svojega 88,9-odstotnega deleža od ostalih treh lastnikov Droge Kolinske pridobil še preostale delnice.

V skladu z dvema terminskima pogodbama, sklenjenima s Factor Banko in Probanko, bo Istrabenz re-odkupil 6,05 odstotka delnic Droge Kolinska, ki jih v času trajanja terminske pogodbe zaradi zadržanih upravljavskih pravic v svojih poslovnih knjigah sicer izkazuje kot svojo naložbo. Dodatno bo Istrabenz odkupil še pet odstotkov delnic od družbe NCA Investment Group. Ta je sicer v lasti prvega moža Droge Kolinske Slobodana Vućićevića, omenjeni delež pa je dobil ob prodaji svoje družbe Grand Prom Drogi Kolinski pred nekaj leti.

Tedeschi je na novinarski konferenci ob podpisu pogodbe z Istrabenzom dejal, da je Droga Kolinska njihova strateška naložba, ohranila bo ime in proizvodnjo kave, vode in brezalkoholnih pijač, sladkih in slanih prigrizkov in otroške hrane. Ob tem je dejal, da bo prodaja predvidoma zaključena do konca leta, kupnina bo izplačana v gotovini.

Kupec bo z nakupom Droge Kolinske postal ena največjih prehrambenih skupin v jugovzhodni Evropi s prihodki od prodaje v višini 650 milijonov evrov, 4300 zaposlenimi in enim izmed najmočnejših portfeljev izdelkov široke potrošnje v regiji, je še takrat dejal Tedeschi.