Na letališču so nadarjenega sprinterja pričakali predstavniki Kolesarske zveze Slovenije, njegovega kluba Sava iz Kranja in številni mladi kolesarji, vsem se je Bogataj iskreno zahvalil.

"To je skupen uspeh vseh nas. Klub, trenerji, klubski kolegi, zveza in reprezentančni kolegi tvorimo celoto, ki je enako zaslužna za uspeh, kot sem sam. Vsem bi se iskreno zahvalil, imeli smo odlične pogoje, kar smo znali izkoristiti. Verjamem, da tudi v prihodnje uspehi ne bodo izostali," je dejal Bogataj, ki se je izkazal tudi kot odličen govorec, kar po mnenju strokovnjakov samo dokazuje, da je ustvarjen, da postane šampion.

Škofjeločan in njegovi reprezentančni kolegi po evropskem prvenstvu in sprejemih ne bodo imeli praktično nič počitka. Že v torek namreč odpotujejo na priprave na Pokljuko, kjer bodo pilili formo za avgustovsko svetovno prvenstvo v Italiji. "Tam bo proga povsem drugačna kot v Ankari. Bo precej težja, kar pa ne pomeni, da ne bomo imeli svojih adutov. Nove kolajne ne morem obljubiti, vsekakor pa verjamem v dober rezultat.

Povsem zaupam v fante, ki me iz dneva v dan navdušujejo, prepričan sem, da prav vse čaka lepa profesionalna kariera," je na novinarski konferenci po prihodu dejal selektor mladinske reprezentance Marko Polanc, ki je tudi potrdil, da se po svetovnem prvenstvu poslavlja s svojega položaja (prvi kandidat za njegovega naslednika naj bi bil Branko Filip).

"S to medaljo je moj trud poplačan, tako da se lahko v miru poslovim. Delam tudi kot trener Save, tako da mi ne preostane nič časa za sebe, tako da je odhod iz reprezentance edina rešitev," je dejal Polanc.

Mlajši člani na EP kolajne niso osvojili, toda selektor Martin Hvastija (tudi direktor reprezentanc) je po nedeljskem razočaranju v domovini pokazal boljše razpoloženje: "V Ankari smo dokazali, da sodimo med kolesarske narode, med kolesarske velesile. Ne samo zaradi kolajne mladinca, ampak tudi zaradi predstave mlajših članov. Tudi Marko Kump je bil blizu kolajne, sedmo mesto je odlična uvrstitev, predvsem pa me je navdušila ekipa. Res je storila vse, kar je bilo v njeni moči, na koncu nam je zmanjkalo nekaj metrov. Škoda, ker nismo imeli pomoči drugih ekip, kar pa samo dokazuje, kako se nas bojijo. So pa Italijani priznali, da je tudi njih pobralo, čeprav so delali predvsem manj kot mi. Vsekakor so kolesarji dokazali, da imajo Jani Brajkovič, Tadej Valjavec in drugi uveljavljeni kolesarji dostojne naslednike. O slovenskih kolesarjih se bo še slišalo."