Kolesarji so poleg pešcev med najšibkejšimi in najbolj ogroženimi udeleženci v cestnem prometu

V zadnjih štirih letih je v Sloveniji umrlo 65 kolesarjev. Policisti so samo v letošnjem letu do konca maja posredovali pri 309 prometnih nesrečah, v katerih so bili udeleženi kolesarji. Po podatkih Generalne policijske uprave so letos na slovenskih cestah umrli trije kolesarji, 27 se jih je hudo telesno poškodovalo, 246 pa jih je končalo z lahko telesno poškodbo.

V več kot polovici primerov najhujših prometnih nesreč so povzročitelji nesreče kolesarji sami. Slednji najpogosteje povzročijo prometne nesreče zaradi nepravilne strani in smeri vožnje, vožnje pod vplivom alkohola, neupoštevanja pravil o prednosti ter hitrosti, ki jo ne prilagodijo stanju in lastnostim ceste, še posebej na posameznih odsekih cest z večjim naklonom.

Starejši kolesarji največkrat poškodovani

Statistični podatki kažejo, da so v prometnih nesrečah najpogosteje udeleženi starejši kolesarji, zlasti starejši od 65 let, saj so pogosto premalo pozorni na vozila, ki jih prehitevajo, slabše slišijo, vidijo in počasneje ustrezno reagirajo.

Policisti pa opozarjajo tudi na prisotnost alkohola med udeleženci v prometu. S tem namenom so na Policijski upravi Celje ustanovili posebno skupino policistov, ki bodo izločali alkoholizirane voznike iz prometa. Generalna policijska uprava pa je za STA pojasnila, da za vinjene kolesarje veljajo enaki ukrepi kot za voznike motornih vozil. V primeru, da pri kolesarju ugotovijo določeno stopnjo vinjenosti, ga lahko pridržijo do streznitve, še navajajo.

Kolesar lahko že s primernim ravnanjem bistveno prispeva k varnosti. Poleg tega pa policisti svetujejo tudi uporabo zaščitnih sredstev kot so: zaščitna kolesarka čelada, zaščitne rokavice, odsevni jopič, primerna zaščitna kolesarska obleka, kolesarski čevlji in zaščitna očala, ki med drugim pripomorejo tudi k boljši vidnosti kolesarja, navajajo na policiji.

Posebej paziti na otroke

Ena izmed bolj ranljivih skupin so tudi otroci, za katere veljajo še posebna pravila. Kolo sme samostojno v prometu na cesti voziti otrok, star najmanj osem let, ki ima pri sebi veljavno kolesarsko izkaznico, in oseba, ki je starejša od 14 let. Otroci mlajši od 14. let, ki nimajo opravljenega kolesarskega izpita, smejo voziti kolo v cestnem prometu le v spremstvu polnoletne osebe. Vsi kolesarji in otroci, ki se na kolesu vozijo kot potniki, pa morajo do 14. leta imeti na glavi obvezno pripeto zaščitno čelado, pojasnjujejo na policiji.

Slovenski kolesar Jure Robič, zmagovalec letošnje dirke čez Združene države Amerike - RAAM (Race across America) je pri varnosti kolesarjev izpostavil tudi vožnjo v skupini, kjer je možnost padcev večja. Robič še poudarja, da je pri vožnji v skupini pomembno upoštevanje zadostne varnostne razdalje, opozarjanje kolesarja za vami na oviro na cesti (luknja, grbina, pešec) in pa predvsem izbira manj prometnih cest, so zapisali celjski policisti.

Z namenom večje varnosti so na Policijski upravi Celje izdali tudi zloženko z nasveti in opozorili, ki so jo posredovali osnovnim in srednjim šolam iz njihovega območja ter staršem. Policisti pa bodo zloženke delili tudi kolesarjem pri nadzoru prometa ter na vseh preventivnih aktivnostih, so še sporočili.