Razpisni postopek za dobrih osem milijonov evrov vreden posel je, kot je znano, v fazi revizije, saj sta se neizbrana ponudnika Javna Razsvetljava in francoski SES pritožila. Dars je zahtevek zavrnil, Javna Razsvetljava pa zdaj postopek nadaljuje na državni revizijski komisiji. Spomnimo, da je Dars sprva posel oddal Traffic Designu Tomaža Kastelica, strica vodje premierjevega kabineta Simone Dimic. Ko so državni revizorji njegovo ponudbo izločili kot nepravilno, je Dars razpis razveljavil. In to s pojasnilom, da pogodba, ki je bila priložena pred več kot leto dni objavljenemu razpisu, škoduje Darsu.

Duhovnikova je včeraj na naše vprašanje, zakaj so to ugotovili šele po tem, ko je iz posla izpadel Traffic Design, odgovorila, da "se odgovor skriva že v našem vprašanju". Pred letom dni je bila, tako Duhovnikova, razpisna komisija sestavljena bistveno drugače. "Ko je državna revizijska komisija odločila, smo še enkrat pregledali celotno razpisno dokumentacijo," je dejala Duhovnikova. Na naše vprašanje, zakaj tega niso storili pred izbiro Traffic Designa, je odvrnila, da ima Dars odprtih več kot 100 velikih naročil na leto. "Če bi vse pregledovali, bi lahko naši ljudje delali samo to," je pojasnila Duhovnikova.

Toda vodja službe za oddajo del Simona Razpotnik je že takoj nato pojasnila, da bodo poslej vsako pogodbo individualno prilagajali predmetu posameznega naročila. Dars bo torej le našel čas za vsa velika naročila. Ob tem velja spomniti še, da to ni bil edini tovrstni razpis v zadnjih letih na Darsu. Podobne sisteme ima Dars vzpostavljene na še šestih odsekih, vse je postavljal Traffic Design sam ali pa v sodelovanju z Iskro Sistemi. Pri tem se je Dars v vsaj eni pogodbi s Traffic Designom odpovedal avtorskim pravicam, ki jih je zdaj navedel kot razlog za razveljavitev razpisa.

barbara.hren@dnevnik.si