Kot so v današnjem sporočilu za javnost zapisali v SKEI, odločitev Gorenjevega vodstva sicer ni nepričakovana, kljub temu pa se s takšnimi rešitvami težko strinjajo. Zlasti se ne strinjajo z navedbo, da je razlog za likvidacijo podjetja višja minimalna plača.

"Povsem jasno je treba povedati, da je razlog za likvidacijo podjetja njegova nesposobnost prodaje proizvodov na trgu, proizvodov, ki niso več atraktivni, ker so predragi, ter prepozno prilagajanje podjetja novim razmeram, za kar so krive odločitve vodstva v preteklosti, svoje pa je dodala še kriza, katere razlogi so vsem znani," so izpostavili.

Dodali so, da med razlogi za likvidacijo ni mogoče najti delavcev. SKEI bo, kot so pojasnili, aktivno pristopil k reševanju problematike svojih članov. Preko sindikalne podružnice in regijske pisarne jih bodo natančno seznanili z možnostmi, ki jih imajo, nudili jim bodo strokovno in pravno pomoč. Zlasti se bodo usmerili v pomoč delavcem pri zagotavljanju novih zaposlitev, tistim, ki morda nove zaposlitve ne bodo dobili, pa zagotovili dosledno uveljavitev pravic po zakonu o delovnih razmerjih in pravične odpravnine, so še poudarili.

Gorenje je minuli teden napovedalo, da bo zaradi poglabljanja izgube likvidiralo Gorenje Tiki. Proizvodnjo bodo ustavili konec novembra, ko bo 306 zaposlenih, ki naj bi po zagotovilih družbe do konca dela prejemalo redne plače, vse dodatke in celoten regres, izgubilo delo. Proizvodnjo bodo preselili v Srbijo. O likvidaciji družbe bo predvidoma 30. julija odločala še skupščina Gorenja Tiki.