Pozval pa je študente, naj mu do torka, ko bo sporni zakon o malem delu obravnavan na vladi, "kljub temu, da so že zamujeni vsi roki za amandmaje", posredujejo svoje predloge.

V sporazumu, ki so ga predlagali študenti, je vključena tudi točka, ki narekuje, da se "začasno in občasno delo dijakov in študentov ohrani v obstoječi obliki, brez dodatne davčne ali časovne omejitve, vse dokler se ne vzpostavi sistem štipendiranja, ki bo zagotovil socialno šibkim študentom dovolj visoke štipendije, ki bodo omogočale, da študentsko delo ne bo več socialni korektiv". Glede na to, da minister Svetlik ter premier Pahor ves čas poudarjata, da so na področju študentskega dela potrebne spremembe in regulacija, je pričakovati, da sporazuma ne bosta podpisala. Svetlik je tako včeraj povedal, da je EU nazadnje maja spet opozorila Slovenijo, naj uredi področje študentskega dela, ter ponovno izpostavil, da "gre vsa politika v tej smeri, da študentom ne bo več treba delati ob študiju, da bi lahko študirali".

Zato bo vlada sprejela dva nova zakona, ki urejata štipendiranje, zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev ter nov zakon o štipendijski politiki, je napovedal Svetlik in dodal: "Zagotovili smo že 7000 štipendij več, 3000 jih bomo podelili do konca leta. V začetku leta 2011 bo v veljavo stopil zakon o štipendiranju, junija pa zakon o malem delu. Dvignil se je cenzus za pridobitev štipendije, v prihodnje pa bomo nadgradili štipendijski sistem tako, da bo lahko posameznik kombiniral državno, Zoisovo in tudi kadrovsko štipendijo."

Skrajni rok za sprejetje zakona o štipendiranju je 24. oktober letos, vendar je predsednik Študentske organizacije Univerze v Ljubljani Jernej Štromajer poudaril, da študenti dvomijo o tem, da se bo to zgodilo. Lani je že drugo leto zapored ostalo nerazdeljenih za 15 milijonov evrov državnih štipendij, zato je ministra Svetlika Marko Funkl, predsednik Zveze Škis, vprašal: "Ali ste torej pripravljeni zagotoviti, da bodo štipendije podeljene, v nasprotnem primeru pa odstopiti?"

"Treba je upoštevati, da bo nekaj državnih štipendij manj, ker so spremenjene v obliko otroških dodatkov, poleg tega je podelitev štipendij odvisna od izpolnjevanja pogojev, če jih študenti ne bodo izpolnjevali, jih ne moremo podeliti," je odgovoril Svetlik in dodal, da je pripravljen sprejeti vse posledice, če bo premier Pahor presodil, da ni izpolnil predvidenih ciljev.

Sicer pa se je konference o študentski problematiki udeležilo približno 150 študentov, povečini delujočih v študentskih organizacijah, poleg ministrov Golobiča in Svetlika pa so sodelovali še minister za zdravje Dorijan Marušič, predstavnica ministrstva za okolje in prostor Anita Hočevar Frantar ter seveda predsednik vlade Borut Pahor. "Ne glede na to, kaj se je zgodilo, bi rad okrepil naš dialog in v neki delovni obliki sodelovanja rešil problem," je na konferenci poudaril Pahor. Rekel je, da razume probleme študentov, saj tudi sam težko shaja s svojo plačo, visoko 3002 evra in si pomaga s prihranki iz preteklosti. Medtem pa je predsednica Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) Katja Šoba konferenco označila zgolj za "fototermin", saj je Pahor že v minulih dneh napovedal, da bo zakon o malem delu prihodnji teden v vladi, zato Šoba ne vidi možnosti, da bi s konferenco našli kompromis.