Ratejeva je dosegla najboljši izid v ženskem delu tekmovanja, drugega pa Marina Tomič (Kladivar), ki je s 13,25 sekunde na 100 m ovire potrdila normo za evropsko prvenstvo. Premagala je tudi Nigerijko Jessico Ohanajo (13,41), ki je dosegla tretji ženski dosežek. Normo za EP je na 400 m potrdil tudi Sebastijan Jagarinec (Poljane Maribor, 46,64). Na 100 m je zmagal Matic Osovnikar (Mass, 10,39), v suvanju krogle pa je Hrvat Nedžad Mulabegović z 20,00 m ugnal slovenskega rekorderja Mira Vodovnika (Almont, 19,20 m).

Na 110 m ovire je ameriški dvoboj v odsotnosti poškodovanega slovenskega rekorderja Damjana Zlatnarja (Ahilova tetiva) po fotofinišu dobil Jeff Porter, 13,63 je tekel tudi Ryan Fontenot. To sta bila najboljša dosežka mitinga v moški konkurenci. V skoku v višino je zelo dobro nastopil Bolgar Viktor Ninov in z 2,26 metra izpolnil normo za EP, na 2,32 m pa je bil trikrat neuspešen. Četrti izid ženskega dela tekmovanja je že v kvalifikacijah na 100 m uspel Pii Tajnikar (Mass, 11,72), ki pa v finalu, kjer je slavila Tina Jureš (Panvita, 11,78) pred domačinko Nino Kovačič (11,81), zaradi bolečin v mečni mišici ni natopila. V finalu ni bilo niti Merlene Ottey, ki je dosegla četrti čas predteka (11,72). Jureševa je bila prva tudi na 200 m (24,19).

Ratejeva je po odmevni zmagi v Ostravi, kjer je premagala tudi olimpijsko zmagovalko in svetovno rekorderko Čehinjo Barboro Špotakovo, ponovno dosegla izid svetovne vrednosti. "Zadovoljna sem z nastopom. Tekmovala sem s polnega treninga in dobro nastopila. Tudi sicer sem zelo zadovoljna s sezono, saj ves čas presegam 60 m. Za danes sem načrtovala še daljše mete, kot so mi uspeli, žal pa v nobenem poskusu orodje ni 'odletelo'. Na naslednji diamantni ligi prihodnji teden v Rimu si želim, da bi bila še nekoliko bolj uspešna. Tuja in močna mednarodna konkurenca sta namreč še dodatna spodbuda," je pojasnila Ratejeva. Njen nastop si je ogledal tekmovalno upokojeni zlati olimpionik v metu kladiva Primož Kozmus.

Marina Tomič, ki je v Slovenski Bistrici na uvodni letošnji slovenski VN dosegla normo za EP v Barceloni, je slavila tudi v Postojni (13,24) in potrdila normo za EP. Tretja je bila v svojem prvem nastopu v sezoni Koprčanka Radmila Vukmirovič. "Tehnično sem tekla slabše, kot v Slovenski Bistrici. Toda rezultat je bil tokrat boljši, kar pomeni, da sem letos zelo hitra. Želim si še popraviti start, ki je bil danes katastrofalen. V Velenje, na naslednjo slovensko VN, bom verjetno prišla bolj spočita, kot sem bila danes v Postojni. Še v četrtek sem tekla v dežju in mrazu v Avstriji, poleg tega pa sem še v procesu treninga, saj je do EP še daleč. Glede na današnji čas pa sem prepričana, da bom kmalu tekla okrog 13,10 sekunde," je povedala Tomičeva.

Zadovoljen je bil tudi Jagarinec, ki je ugnal vso tujo konkurenco na čelu z Madžarom Marcellom Deakom Nagyjem (47,01). "Takoj v prvem teku sezone na 400 m sem potrdil normo za EP in le za dve desetinki zaostal za osebnim rekordom. Že naslednji teden v Mariboru pričakujem boljši rezultat. Do EP je še daleč in do takrat načrtujem še veliko boljšo formo," je napovedal Jagarinec. Tudi Osovnikarju je uspel tek dosedanje sezone: "Vesel sem, da sem potrdil dobro formo. To je bila prva tekma leta, ki me je utrdila v prepričanju, da sem dobro delal in da me občutki ne varajo. Želim si, da bi bilo na naslednjih tekmah še boljše. Po zelo slabi zimski sezoni bom očitno poleti veliko bolje tekmoval." Osovnikar, na EP v Barceloni bo branil bronasto medaljo izpred štirih let, je bil hitrejši od Jana Žumra (Mass, 10,52) in Gregorja Kokaloviča (Krka, 10,63).

Slovenski rekorder Miran Vodovnik, osmi v suvanju krogle na svetovnem prvenstvu in finalist olimpijskih iger, je po četrtem mestu v domači Slovenski Bistrici, tokrat nastopil bolje. "Sem se kar dobro počutil, čeprav sem včeraj končal dvomesečni ciklus treninga. Po poškodbi se želim čim bolje pripraviti, saj sem si povsem porušil tehniko. Danes nobenega meta nisem naredil na 'polno' in zato vem, da imam še veliko rezerv. Do EP sta še slaba dva meseca in z delom na tehniki se bom dobro pripravil tudi za nastop v Barceloni," je dejal Vodovnik, ki je imel v zadnjih tednih veliko težav zaradi vnetega živca na roki.

Nastopili so tekmovalci iz 11 držav, okrnjena pa je bila finalna konkurenca v ženskem teku na 100 m. Otteyjeva je dejala, da je tehnično slabo tekla in da mora na treningih doseči, da bo avtomatično tekla bolj pokončno. "Nastop v kvalifikacijah je bil zelo dober, žal pa me je v zadnjem koraku zabolel biceps. Zato nisem nastopila v finalu. Ne želim, da bi se poškodovala, ker imam letos še veliko tekmovalnih ciljev. Konec prihodnjega tedna pa se že veselim finala atletskega pokala v Mariboru," pa je pojasnila Tajnikarjeva.

Naslednja VN Vzajemne bo v Velenju, ki bo 1. julija štel tudi za serijo Evropske atletske zveze (EAA). Konec prihodnjega tedna, 12. in 13. junija, pa bo Maribor gostil finale atletskega pokala Slovenije.