Potem ko je Ratejeva dolgo vodila, sta jo ob koncu prehiteli trofejni metalki kopja in zbirateljici odličij na največjih tekmovanjih, Rusinja Abakumova (68,83 m) in Čehinja Špotakova (67,33 m).

Trener uspešne slovenske metalke Andrej Hajnšek si je miting ogledal po televiziji, po rekordnem metu svoje varovanke, ki ga je dosegla v drugi seriji, pa ni ostal ravnodušen. Takoj je pogledal v domači hladilnik ter v njem našel nekaj dobro ohlajenega za pomiritev in sprostitev. »Ko sva s Hajnškom govorila zjutraj, mi je rekel, da bi bil zadovoljen z metom okoli 62 metrov. Tole ga je gotovo dvignilo na noge, kot vse nas, ki smo si ogledali fantastičen met,« nam je včeraj vesel pojasnil Uroš Žager, menedžer Martine Ratej.

»Res sem tako razmišljal. Ni lahko tekmovati na tako velikem mitingu, poleg vsega je šla Martina na pot sama. Ko je v prvem metu vrgla kopje 57 metrov, sem sprva pomislil, da jo je izdala trema, a me je na srečo takoj demantirala. Uspel ji je res fantastičen met in lahko rečem, da sem res srečen in vesel,« je uvodoma pojasnil Andrej Hajnšek in nadaljeval: »Pri sebi sem vedel, da lahko Martina vrže med 65 in 67 metri. Če je lahko na treningu v Šentjurju iz polnega treninga metala 63 metrov, potem je gotovo sposobna metati tudi 67 metrov. Takšen dosežek ima na tako veliki tekmi posebno težo.«

Dolgo časa je kazalo, da bo Slovenka stala na najvišji stopnički, čeprav je imela tretji in četrti (zadnji) poskus neveljaven. A izkušeni metalki sta jo vendarle ugnali ter ji »vzeli« 6000 ameriških dolarjev (zmagovalec posamezne discipline prejme 10.000 dolarjev, drugi 6000, tretji pa 4000). »Prepričan sem, da se je iz tekme v Dohi Martina veliko naučila. Ko je vrgla 67 metrov in izboljšala državni rekord, se je verjetno zadovoljila. Če bi imela osebni rekord 70 metrov, se s 67 metri ne bi tako zadovoljila. A vse to je šola za naprej. Je pa res neverjetno, kako daleč leti kopje vseh že na začetku sezone,« je pojasnil Hajnšek.

Iz zakaj je Martina Ratej v Doho potovala sama? »Organizator ni kril stroškov še ene letalske karte, ki sicer stane 1100 evrov. Nimamo toliko denarja, da bi si lahko privoščili takšno pot, saj potrebujemo vsaj dva sponzorja, da pokrijemo to sezono. Upam, da bomo z uspehi kaj lažje prišli do denarja,« je odgovoril Hajnšek ter se v nadaljevanju petkove noči lotil prijetnejših tem in občutkov. Razlog za to je bil namreč zelo dober.

Zadovoljni zapuščajo Doho tudi Hrvati, saj je zmagala tudi skakalka v višino Blanka Vlašić, dva meseca po tistem, ko je v kompleksu Aspire postala tudi dvoranska svetovna prvakinja. Zelo hiter je bil tudi šprint na 100 metrov, ki ga je z nekoliko premočnim vetrom v hrbet (+ 2,3 m/s) dobil Jamajčan Asafa Powell. Naslednji miting diamantne lige bo v Šanghaju, Ratejeva pa bo prihodnji mesec nastopila v Rimu. Še prej pa prihodnji konec tedna v Slovenski Bistrici in pozneje bržčas tudi v Ostravi.