Lahko slovenski odbojkarji prikažejo odlično igro tudi izven domovine, ali so res izrazito domača ekipa, so se spraševali ljubitelji tega športa na sončni strani Alp. Potem ko uvodna tekma turnirja na to vprašanje še ni mogla dati pravih odgovor, saj Madžarska vendarle ni tekmec z evropskega vrha, pa je bila tekma proti evropskim prvakom iz leta 2007 idealna za to. Na prvi tekmi v Mariboru so jih gostitelji povsem nadigrali, če bi jih premagali še enkrat, bi skeptiki najbrž vendarle dobili potrditev, da je sicer mlada reprezentanca zrela za velike reči.

Čeprav bi jim lahko ustrezal tudi minimalen poraz, mogoče pa celo poraz z 1:3 izbranci Veselina Vukovića niso hoteli "kalkulirati". Z zmago so želeli razrešiti vse dvome, kdo od dveh moštev se bo neposredno uvrstil na evropsko prvenstvo in kdo bo odšel v dodatne kvalifikacije. Težave z manjšimi poškodbami so bile pred tekmo hitro pozabljene, motiv je bil prevelik, da bi o bolečinah sploh kdo razmišljal.

Seveda jih ni iz tira spravilo niti vodstvo tekmeca 4:1 na začetku. Blok je hitro pokazal, da bo trdnejši kot dan prej, Dejan Vinčić je lepo "razigraval" napadalce. Toda Slovenci v prvem nizu nikakor niso mogli priti do vodstva. Ves čas so izenačevali, da pa bi prišli v prednost pa so jim preprečili ali tekmeci ali sodniki (nekaj sumljivih točk so dosodili Špancem) ali kar lastne napake. Tako so v vodstvo po napeti končnici prišli Španci, pri katerih je s servisom blestel Barcala.

Tudi drugi niz se je začel podobno kot prvi. Španci so povedli s 5:1, a Slovenci so jih spet hitro ujeli. Po odličnih servisih Alana Komela so prišli do šestih zaporednih točk. A pri tem se niso ustavili. Z odličnimi servisi, trdnim blokom in borbenostjo so po vodstvu 13:12 prišli do novega daljšega niza zaporednih točk in Španci so bili brez moči. Izid je bil tako izenačen.

Da gre za enakovredna tekmeca, je pokazal tudi tretji niz. Moštvi sta se izmenjavali v vodstvu, nobeno pa ni vodilo za več kot dve točki. Pri slovenskih igralcih je bil tem delu igre, dosti nista zaostajala niti Tine Urnaut in Matevž Kamnik. Slovenci so še vodili z 20:18, nato pa tekmecem dopustili štiri zaporedne točke in nekaj trenutkov pozneje tri zaključne žoge. Toda vse so ubranili ter po servisih Vinčića sami prišli do zaključnih žog, tretjo je izkoristil Urnaut, ki je žogo poslal v blok, od koder se je odbila izven igrišča.

Španci se niso predajali, toda Šket in Komel sta jih spravljala ob živce z učinkovitimi napadi, ko je bilo najbolj potrebno je na pomoč priskočili še Alen Pajenk, Kamnik in z bloki tudi Vinčič. Tudi zaostanek ni pomenil panike, tako da so Slovenci z mirno igro prišli do zmage tudi v četrtem nizu. To pa je pomenilo slavje, ki ga pred začetkom kvalifikacij praktično ni pričakoval nihče.