Slovenski odbojkarji nadaljujejo svoj zmagovit pohod do evropskega prvenstva leta 2011 v Avstriji in na Češkem. Potem ko so v Mariboru dobili vse tri tekme, so svoj niz uspehov podaljšali tudi do prve tekme na turnirju v Tel Avivu proti Madžarski. Z njo niso imeli lahkega dela, saj jih je precej namučila in celo odvzela dva niza, a Slovenci verjamejo, da to za neposredno uvrstitev na evropsko prvenstvo na koncu ne bo odločilno. A da ne bo tako, bodo morali najbrž v soboto še enkrat premagati Špance ali z njimi vsaj tesno izgubiti.

V prvi tekmi proti Madžarski so Slovenci z lahkoto zmagali. Severovzhodni sosedi so jim v Mariboru podarili 40 točk, jasno pa je bilo, da se popolnoma enaka zgodba ne bo ponovila. Slovenci na čelu s selektorjem Veselinom Vukovićem so pričakovali mnogo težje delo, podcenjevanja ni bilo zaznati, bilo je celo nekaj bojazni, da se vse ne bo izšlo po njihovih željah. Majhna dvorana, dokaj čudna svetloba, predvsem pa poškodba prvega podajalca Dejana Vinčiča, ki se je zjutraj zbudil z bolečinami v hrbtenici, niso bili najboljši obet pred zelo pomembnim obračunom. Zmaga v njem bi jim lahko potrdila vsaj nastop v dodatnih kvalifikacijah, če ne celo povsem približala igranju na evropskem prvenstvu.

Vinčič, ki je izpustil jutranji trening, je pred tekmo zaužil dve tableti proti bolečinam. Zavedal se je, da bo na tem turnirju veliko odvisno od njegovih predstav, zato je stisnil zobe in pomagal soigralcem. Seveda ni bil krivec, da so Slovenci tekmo vsaj rezultatsko začeli nekoliko manj prepričljivo, kot je marsikdo pričakoval. Napak je bilo več kot v Mariboru, tudi tekmeci so bili bolj razpoloženi. Tako so korak z razpoloženim Alanom Šketom, ki je bil na začetku praktično edini s točkami, držali vse do vhoda v končnico. Izid je bil nazadnje izenačen na 17. točki, nato pa je Vid Jakopin dvakrat neubranljivo serviral, dodal še točko iz napada, posnemala pa sta ga še Dragan Radovič in Tine Urnaut in Slovenci so s točko Matevža Kamnika prišli do vodstva.

Tudi v drugem nizu so imeli Madžari na začetku pobudo. Šketu se je ustavilo (v nadaljevanju ga je zamenjal Mitja Gasparini), blok ni deloval, kot bi moral, in Madžari so vodili vse do izida 11:10, a nikoli več kot dve točki. Po pritisku s servisi (Jakopin, Gasparini, Alen Pajenk, ki je zamenjal Kamnika - slednji je nerodno padel ter se lažje poškodoval) so Madžari začeli popuščati, pri drugem tehničnem odmoru so že zaostajali s 13:16. A v nadaljevanju so čudežno vstali od mrtvih - za kar so bili zaslužni tudi tekmeci, ki so storili nekaj nepotrebnih napak, povedli s 23:22, nato ubranili dve niz žogi in prišli do izenačenja.

Ko so Madžari v tretjem nizu povedli s 6:1, je bilo videti, da se slovenska ladja potaplja. A njeni mornarji so vendarle izplavali iz krize. Že na osmi točki so izenačili, prevzeli vajeti v svoje roke, igra je že bila podobna tisti iz Maribora. Posledica je bila delni izid 18:5, ki je kljub novim težavam (16:20) zadostoval za novo vodstvo. Vendar odpora tekmecev še ni bilo konec. Tudi v četrtem nizu so vodili s 6:2, po hitrem izenačenju (7:7) tudi 13:9 in 15:11, kar je obetalo dramo. Niz so Madžari mirno pripeljali do konca, toda v "tie breaku" je vendarle prišla do izraza kakovost. V njem zmaga Slovenije ni bila vprašljiva, največ zaslug za to je imel na koncu Alan Komel.

Slovenske odbojkarice se poslavljajo od želje po EP

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v uvodni tekmi drugega kvalifikacijskega turnirja za nastop na evropskem prvenstvu v romunski Constanci z 1:3 (-14, 22, -20, -17) izgubila proti Belgiji in tako zapravila vse možnosti, da bi naslednje leto igrala na prvenstvu Stare celine.

Slovenske odbojkarice se poslavljajo od možnosti, da bi si lahko priborile nastop na evropskem prvenstvu. Nekaj teorije za drugo mesto in dodatne kvalifikacije sicer še obstaja, toda glede na formo ekip, ki jo trenutno kažejo, je ta povsem neuresničljiva.

Izbranke Tilna Kozamernika so proti Belgiji, ne posebej kakovostnejši ekipi, izgubile že drugič. Potem ko je bilo v Hasseltu 2:3, so tokrat Belgijke zmagale lažje. Slovenke so igrale preveč po sistemu toplo-hladno, predvsem pa so imele tako kot na prvi tekmi težave z blokom tekmic. Tako kot prvo tekmo so tudi to začele katastrofalno, preobrata pa jim tudi tokrat ni uspelo narediti, čeprav se je za to kazala možnost.

Belgijke so v prvem nizu povedle s 4:0 in Kozamernik je moral takoj vzeti pol minute odmora. Za kratek čas je nalet tekmic ustavil, za dalj časa pa ne. Zaostanek je iz trenutka v trenutek naraščal, ustavil se je na -11. Slaba igra se je nadaljevala tudi v drugem nizu, ko so Belgijke povedle s 13:7 in 16:11, toda nato so se Slovenke začele prebujati. Izid so izenačile na 17. točki, nato pa prešle do vodstva in tudi zmage.

Nekaj podobnega se je dogajalo tudi v tretjem nizu, ko so Belgijke ušle na 17:10, Slovenke pa so jih začele loviti. Toda tokrat jih ujele niso, čeprav so se približale le na dve točki zaostanka. V četrtem nizu so Slovenke povedle s 3:0, po kratkotrajnem vodstvu pa držale korak vse do izida 14:16. Nato pa so Belgijke dobile nekaj točk zapored in tekma je bila odločena.