Na krožni trasi čez Baželj pod Storžičem in potem na treh zaključnih krogih v Kranju bodo kot vedno v ospredju domače ekipe Sava, Adria Mobil, Radenska Zheroquadro in Obrazi Delo Revije. Pestrost bodo dodali Jure Kocjan z Carmioora, Kristjan Koren z edino Pro Tour ekipo Liquigas, Matic Strgar z avstrijskim Vorarlbergom. Lani je po dolgem času zmago pobral domači kolesar Gašper Švab. Neformalni vodja moštva Sava na cesti je 32-letni občasni reprezentant Matej Stare.

Kako v taki ekipi, kot je Sava s štirimi enakovrednimi posamezniki Gašperjem Švabom, Blažem Furdijem, Juretom Zrimšekom, Vladom Kerkezom, lahko krojite potek 177 kilometrov dolge preizkušnje?

Razplet je vedno uganka. Težko je uganiti zmagovalca. Mi nimamo izrazitega favorita v ekipi, da bi vsi delali le za enega. Vsak od nas lahko zmaga, kot je lani Gašper. Za nas je najbolj ugodno, da se dirka napadalno in se ne čaka na končni šprint. Tudi ekipa ISD vedno dirka aktivno in še nekaj takih.

Zaradi popravila ceste je zaključek pod Jelenovim klancem malce spremenjen. Tudi krog več se vozi skozi Bašelj. Kaj bo dodatna dolžina vplivala na morebitni končni vrstni red?

Če bo prišlo do šprinta, najraje bi videl, da čim manjše skupine, je pomembno zelo zgodaj pripraviti dobro izhodišče. V klanec dolg 400 metrov je lahko dober vsak, ki je močan. Ni treba biti klasični šprinter. Za nas je pozitivno, da je dirka daljša. Enodnevna dirka mora biti dolga, da se pokaže borbenost, vzdržljivost, natreniranost in ne samo talent. Tri ure vsak vzdrži. Višinskih metrov se bo tudi pošteno nabralo. Marsikdo bo čutil to v nogah. Težko bo držati glavnino skupaj. Carmiooru in Liquigasu lani ni uspelo. Morda bodo letos to poskušali v Adria Mobil za Kumpa.

Za vas kolesarje Save je to zagotovo vrhunec sezone? Gašper Švab je zmagal dirko Košice - Tatre - Košiče, vi ste bili drugi. Zmagali ste VN Wolfsberga?

Ne gre nam slabo. Nismo slabi, a posebej se res nismo pripravili. Naša filozofija je dirkati celo sezono. Ne privoščimo si tritedenskega odmora za višinske priprave. Res, pa je da, dirkamo dobro vso pomlad. Skoraj vsako dirko imamo koga na stopničkah.

Koliko možnosti je, da Gašper Švab ponovi lansko slavje?

Minimalne, a se nikoli ne ve. Dobro, da se njega tujci niso zapomnili, ker ni izrazit favorit. Je pa tako dirko zmagati dvakrat zelo težko. Takih primerov je v svetu malo. Ker ne gre samo na moč, pač pa tudi taktiko, iznajdljivost.

Tudi 17. dirka Po Sloveniji z etapami Koper - Medvode, Ljubljana - Beljak, Bled - Krvavec in Brežice - Novo mesto bo domala gorenjski Tour?

Res, vse je tu okoli. Predvsem prva in druga etapa sta mi všeč. Tretja pa bo taktično zaprta, vsi bodo čakali Krvavec.