Slovenci, ki na prvih dveh tekmah niso izgubili niti niza, so v enakem ritmu začeli tudi obračun s Španci. Odlično je deloval blok v povezavi z obrambo, da Slovenija že dolgo ni imela tako širokega spektra kakovostnih igralcev, pa priča enakomerna razporeditev doseženih točk med igralci prve šesterice. Izjemno kakovostna je tudi slovenska klop, a je selektor Veselin Vuković tokrat nekoliko manj rotiral kot proti Madžarski in Izraelu.

Zaradi rahle nezbranosti v igri na razliko v drugem nizu so slovenski fantje sicer izgubili prvi niz na turnirju, a ravno to jim je dalo še dodatno energijo, saj so v tretjem delu z raznovrstno in borbeno igro znova prišli do prednosti. S tem je bila navdušena tudi polna dvorana Tabor, ki je pravo eksplozijo doživela v zadnjem nizu, ko sta obe moštvi v dolgi izmenjavi rešili nekaj težkih žog, točko pa so na koncu vpisali Slovenci. Ti se do konca tekme niso več ustavljali in imajo sedaj izjemno priložnost, da si prihodnji teden na drugem turnirju v Izraelu zagotovijo direktno uvrstitev med najboljše na stari celini.

"Enkratno, utrujajoče, agresivno... Odigrali smo zelo dobro. Škoda izgubljenega niza, ko smo bili nekoliko dekoncentrirani. Borili smo se in jih popolnoma nadigrali. Toda ni še konec. Sedaj gremo v Izrael in moramo se spustiti na realna tla, da bomo lahko naredili še en uspeh in se neposredno kvalificirali na evropsko prvenstvo," je bil še nekoliko zadihan komentar sprejemalca Alana Komela. Podobno razmišlja tudi selektor Veselin Vuković, ki kljub odličnemu izhodišču nikakor še ne želi ničesar proslavljati: "Zagotovo smo odigrali najboljšo tekmo na turnirju, a verjetno zato, ker smo tudi igrali proti vrhunskemu nasprotniku. Malo nas je izdala nestrpnost pri izgubljenem nizu. Vsakršno evforijo moramo izključiti, saj smo končali šele prvo etapo, druga pa nas šele čaka v Izraelu, ki ne bo prav nič lahka. Moramo se zavedati, da smo tokrat igrali pred domačo publiko, ki je bila proti Španiji fenomenalna, a je v Izraelu ne bo."

Kvalifikacije za EP, prvi turnir, sobota: Izrael - Slovenija 0:3 (-21, -15, -19), Španija - Madžarska 3:1 (-21, 22, 18, 21), nedelja: Slovenija - Španija 3:1 (17, -26, 15, 15), Madžarska - Izrael 3:1 (-20, 33, 25, 21), vrstni red: Slovenija 6, Španija 4, Madžarska 2, Izrael 0.