Slovenski odbojkarji so po treh tekmah v Mariboru na dobri poti, da se neposredno uvrstijo na evropsko prvenstvo leta 2001 v Avstriji in na Češkem. Po gladkih zmagah nad Madžarsko in Izraelom so zablesteli še v najpomembnejšem trenutku, skalp so odvzeli še evropskim prvakom iz leta 2007, Špancem. Ti so res bili v nekoliko spremenjeni postavi kot na prejšnjih tekmovanjih, kar pa ne zmanjšuje uspeha izbrancev novega selektorja Veselina Vukovića, ki so v najpomembnejšem trenutku prikazali najboljšo igro na turnirju. Niso se ustrašili pritiska, ki ni bil majhen, v vseh elementih so pokazali vrhunsko predstavo, zabeljeno z borbenostjo. Črnogorski selektor je očitno dobro pripravil svoje izbrance, škoda pa je, da v končnici drugega niza niso izkoristili treh zaključnih žog, zato so imeli nekaj lepih priložnosti. Če bi jih izkoristili, bi bila njihova pot v Izrael na drugi turnir še mirnejša.

Da bi znali Slovenci po nizu porazov v zadnjem času (dve evropski prvenstvi, sredozemske lige, evropska liga) končno premagati Špance, je napovedoval že prvi niz. V njem je bil v napadu razpoložen Tine Urnaut, ki je bil najzaslužnejši, da je njegova ekipa ob prvem tehničnem odmoru vodila z 8:5. Ko so se mu pri nabiranju točk pridružili še Alan Komel, Matevž Kamnik in Alen Šket in ko je ob drugem tehničnem odmoru semafor kazal 16:11, je bilo bolj ali manj jasno, da bodo Slovenci prišli v vodstvo v nizih.

Slovenci so z dobro igro nadaljevali tudi v drugem nizu, nekoliko pa so se popravili tudi Španci. Tako se je bil ogorčen boj za vsako točko. Izenačeno je bilo vse do končnice, v kateri so Slovenci vodili s 24:22, toda z nekaj napakami na sprejemu (Urnaut, na katerega so bili usmerjeni praktično vsi servisi Špancev), se je tehtnica prevesila na stran Špancev.

Prišlo je do izenačenja, toda to Vukovićevih izbrancev ni zmedlo. Nadaljevali so z dobro igro, posledica je, da niso imeli v preostalih nizih prav nobenih težav. Blok je bil praktično brezhiben, z njim so nabrali kar 19 točk. Matevž Kamnik je upravičil sloves enega najboljših evropskih blokerjev, s tem elementom je nabral kar sedem točk, dosti pa ni zaostajal niti Alen Šket. Napad je bil na visoki ravni, za navdušenje na tribunah pa so skrbele obrambne akcije. Za Slovence ni bilo izgubljenih žog, za kar so bili nekajkrat nagrajeni, saj so na neverjeten način prišli do točk.