"Zanemarjeno zemljišče Gradisa IPGI degradira celotno okolico. Razen nebotičnika Kristalna palača, ki ga gradimo, se pripravlja tudi projekt Partnerstvo Šmartinka. Zato bi moral prej ali slej Gradis IPGI odstraniti razpadajoče objekte na svojem zemljišču," razlaga Mermal. Dodaja, da je Gradis IPGI k ureditvi zemljišča pozvala tudi Mestna občina Ljubljana.

Koliko jih bo stalo rušenje stavb v BTC v skupini Zavarovalnica Triglav, včeraj niso razkrili. Po Mermalovih ocenah pa bi se znesek lahko povzpel na pol milijona evrov. "Za rušenje objekta je danes treba pridobiti gradbeno dovoljenje. Poleg tega je treba ruševine transportirati na deponijo, ki prevzem odpadkov tudi zaračunava," pravi Mermal.

Dragoceno zemljišče Gradisa IPGI, ki se razprostira na 85.000 kvadratnih metrih, je bil v preteklosti predmet številnih apetitov. Med drugim se je zanj zanimal tudi Vegrad. Na podlagi pogodbe bi moral Gradis IPGI proti plačilu na Vegrad prenesti zemljišče, vendar je kupčijo preprečila uprava Triglava. Zato je Vegrad proti Triglavu vložil odškodninsko tožbo v višini 15 milijonov evrov, zaznamek o tem poslu pa vpisal v zemljiško knjigo. Tožba še ni doživela epiloga. Kasneje je Skupina Zavarovalnica Triglav objavila javni razpis v angleškem časniku The Financial Times, vendar kupca za zemljišče ni našla.

sebastjan.morozov@dnevnik.si