Britanski obrambni minister je odločitev sprejel včeraj, nekaj dni zatem, ko so britanski zračni prostor odprli za letalski promet. Strokovnjaki trdijo, da so motorji bojnih letal bolj občutljivi na vulkanski pepel kot pa motorji potniških letal, to pa zato, ker oni delajo pod višjimi temperaturami in veliko bolj ekstremnimi pogoji. Zaradi tega obstaja tudi veliko večja verjetnost, da se pepel raztopi v motorju in izzove težave.

Prekinitev zračnega prometa v Evropi, zaradi katere so letalske družbe utrpele ogromne izgube, se je pripetila zaradi aktiviranja islandskega vulkana Ejfjallajokulla.

Zaradi vulkanskega pepela prvič zaprta letališča na Islandiji

Oblak pepela, ki ga od 14. aprila bruha islandski ognjenik Eyjafjallajökull, se je danes spustil nižje, kot je bil v minulih dneh. Zaradi vulkanskega prahu, ki je v zadnjih dneh povzročil kaos v letalskem prometu v Evropi, so tako danes prvič po izbruhu ognjenika zaprli letališča na Islandiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

Mednarodno letališče Keflavik v islandski prestolnici Reykjavik so za promet zaprli davi, zaprto pa naj bi bilo do najmanj do 14. ure po srednjeevropskem času. V Reykjaviku so zaprli tudi manjše letališče za notranje lete.

Islandske letališke oblasti so kasneje podaljšale zaprtje reykjaviškega mednarodnega letališča do sobote do 8. ure po srednjeevropskem času. Razmere se namreč niso spremenile, nad Reykjavikom in Keflavikom pa je še naprej vztrajal oblak vulkanskega pepela.

Islandski letalski prevoznik Icelandair je svojo floto preselil v Glasgow na Škotskem, potnike pa tja vozi z letališča Akureyri na severu Islandije, nad katerim ni vulkanskega pepela, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Islandija doslej ni imela težav v letalskem prometu zaradi vulkana, ki leži okoli 120 kilometrov jugovzhodno od Reykjavika, saj je pepel in paro bruhal zelo visoko v zrak, veter pa je oblak vulkanskega pepela odnašal proč od te otoške države.

Intenzivnost izbruha ledeniškega ognjenika se po navedbah strokovnjakov danes sicer zmanjšuje, tla pa še vedno stresajo potresni sunki.