Z Umarjevo spomladansko napovedjo, ki je bolj pesimistična od jesenske, se je v četrtek seznanila tudi vlada, zato je dokaj nenavadno, da premier Borut Pahor ocenjuje, da bomo evropske gazele dohiteli v roku dveh do treh let. V tem obdobju namreč ne bomo prišli niti do višine BDP iz časa pred krizo. Izjava je nenavadna tudi zaradi tega, ker so nekatere države, ki so pred krizo veljale za evropske gazele, imele lani največje padce BDP.

Umar je napoved za letošnjo gospodarsko rast tako znižal za 0,3 odstotne točke, za prihodnje leto pa za odstotno točko. Glavni razlog za to je domača potrošnja, ki naj bi se letos znižala za 0,5 odstotka, medtem ko bodo preostali ključni agregati BDP dosegli rast. "K rahli okrepitvi gospodarske rasti bo tako vplivalo predvsem izboljšanje na tujih trgih, spodbude iz domačega okolja pa bodo bistveno šibkejše," ocenjuje Vasle.

"Vlada bi lahko na domačo potrošnjo vplivala s prehodno uvedbo subvencij, kar so storili v Nemčiji. Tudi znižanje davka bi bilo mogoče, vendar se postavlja vprašanje, ali je smiselno povečati zadolženost ter s tem povečati tudi že tako ali tako preveliko javnofinančno luknjo," na vprašanje, kako bi lahko spodbudili domačo potrošnjo, odgovarja docent na ljubljanski ekonomski fakulteti Sašo Polanec.

Eden glavnih razlogov za znižanje domače potrošnje je sicer poslabšanje razmer na trgu dela, saj naj bi zaposlenost zmanjševala tudi v prihodnjem letu. Zaradi tega naj bi bilo po Vasletovih ocenah vprašljivo, ali bomo sploh kdaj ponovno dosegali tako nizke stopnje brezposelnosti, kot smo jih leta 2007 oziroma leta 2008.

Medtem ko bo zmanjšanje števila zaposlenih v predelovalnih dejavnostih in nekaterih tržnih storitvah letos manjše kot lani, naj bi se po pričakovanjih Umarja zaposlenost v gradbeništvu letos znižala za več kot lani. Padcu gospodarske aktivnosti v tej dejavnosti namreč lani ni sledil močnejši padec zaposlenosti, kar je predvsem posledica tega, da so gradbena podjetja sprva odpuščala tujce, ki pa niso zajeti v državni statistiki. Gradbeništvo je tudi ena izmed dejavnosti, ki bo zavirala gospodarsko rast, saj Umar ob omejenih finančnih virih ter negotovih razmerah na trgu stanovanj pričakuje le nadaljnje krčenje v gradnji.

Vlada je že ponudila pomoč velikim gradbenim podjetjem, saj je Pahor napovedal pripravo sistemskih rešitev za to panogo. Polanec tega ne podpira, saj morajo biti velika gradbena podjetja za svoja dejanja na trgu kaznovana. "V nasprotju z bankami, katerih propad si nismo mogli privoščiti, je v primeru velikih gradbenih podjetij bolj primerno, da jih vlada ne bi reševala," ocenjuje Polanec.

luki.nuredini@dnevnik.si