"Prišlo bo do prilagajanja v več korakih, najbolj verjetna možnost pa je, da bo dvig minimalne plače v razmeroma kratkem času privedel do dodatnega povečanja brezposelnosti," je ob današnji predstavitvi pomladanske napovedi gospodarskih gibanj 2010 povedal direktor Umarja Boštjan Vasle.

V naslednjem obdobju pa bo po njegovih besedah veliko odvisno od tega, kako se bodo odzvala podjetja in kakšni bodo ukrepi makroekonomske politike. Če se podjetja ne bodo odločila za ukrepanje v proizvodnji in poslovanju, potem bi lahko bilo povečanje brezposelnosti v obdobju dveh do treh let še večje, je menil.

Kot ugotavljajo avtorji Umarjevega delovnega zvezka, v katerem ocenjujejo posledice dviga minimalne plače, bi lahko dolgoročno zaradi višje minimalne plače zaposlitev izgubilo 17.169 delavcev, "To je nekoliko črnogled scenarij, podjetja se bodo verjetno v tem času prilagodila, našla kakšne druge rešitve in ne bodo le odpuščala delavcev," je menil Vasle.

Avtorji analize so izračunali, da se bo z zvišanjem minimalne plače povečalo število njenih prejemnikov - na 87.320 zaposlenih oz. 14,2 odstotka vseh. S tem bi se Slovenija uvrstila med države EU z najvišjim deležem prejemnikov minimalne plače.

Veliko povečanje števila prejemnikov minimalne plače bo hkrati s pritiskom po odpuščanju zaposlenih povzročilo tudi pritisk na povečanje plač drugih zaposlenih. Te pritiske naj bi delno zmanjšale v zakonu predvidene prehodne določbe, ki podjetjem s poslovnimi težavami omogočajo postopen dvig minimalne plače.

V skladu s februarja uveljavljenim zakonom o minimalni plači se bo minimalna plača zvišala za 22,9 odstotka na 734,15 evra bruto. Zaradi visokega odstotka povečanja so zakonu dodane prehodne določbe, ki delodajalcem omogočajo postopno prilagajanje zakonsko določeni višini bruto plače v obdobju do konca leta 2011.

Umar sicer v pomladanski napovedi meni, da se bodo razmere na trgu dela še naprej poslabševale. Stopnja registrirane brezposelnosti se bo zvišala za dve odstotni točki na 11,1 odstotka in v Sloveniji bo letos v povprečju okoli 105.000 brezposelnih.