Kaj se dogaja z dolgom smučarske zveze do Tine Maze in kakšna je verjetnost, da začne nastopati za drugo državo?

V času poletov v Planici sem imel pogovor s Tino in njenim trenerjem. Dogovor je šel v smeri, da stvari, ki jih moramo medsebojno urediti, ne komentiramo v javnosti, ampak se skušamo dogovoriti na način, ki ne bo škodoval ne Tini ne Smučarski zvezi Slovenije. Pogosto mediji pišejo, da sta predsednik smučarske zveze in smučarska zveza v sporu s Tino Maze. Zagotavljam vam, da to ne drži. Res je, da se je Tina odločila za samostojno pot, za kar je odgovoren predvsem alpski del zveze. Ljudje, ki so zadolženi za to, so skušali razrešiti problem, a treba se je zavedati tudi materialnih zmožnosti, ki jih imajo alpske discipline. Volja, da razrešimo težave, je obojestranska. Dogovorili smo se, da bosta Tina in njen trener pripravila pisni predlog, kajti predsednik smučarske zveze ni lastnik zveze, ampak organi zveze lahko odločajo le na podlagi pisnih predlogov.

Koliko finančnih sredstev bi smučarska zveza izgubila, če Tina Maze ne bi več smučala za Slovenijo?

Tina Maze smuča za Slovenijo. Nekateri mediji malce nenatančno pišejo, da bo ponovno prišla pod okrilje smučarske zveze. Tina Maze samostojno trenira, tekmuje pa pod okriljem smučarske zveze. Verjamem, da je to vprašanje le hipotetično in da Tina natančno pozna ureditve mednarodne smučarske zveze. Prepričan sem, da ne bo onemogočila same sebe. Takšna pot je zelo težka. Nihče tega ne želi.

Bomo vprašali drugače. Koliko finančnih sredstev dobi smučarska zveza zaradi uspehov Tine Maze?

Sponzorji so s smučarsko zvezo podpisali pogodbe na začetku štiriletnega obdobja, ki se končuje. Tina Maze ima zelo dobre uspehe v zadnjih dveh letih, pred tem je imela tudi kakšno obdobje manjše krize. Ti sponzorji so vseskozi sponzorji smučarske zveze. Po drugi strani ima tudi Tina Maze svoje sponzorje in tudi tu je potreben dogovor. Če bi sledili temu, da vsak posameznik ali posameznica oblikuje svoje moštvo in tekmuje samostojno, potem ne bo več organizacije kot takšne. Ne moremo imeti samostojnih moštev, ker potem nastopi vprašanje, kdo zastopa Slovenijo na mednarodnih tekmovanjih. Slovenija ima lahko le enega člana pri mednarodni smučarski organizaciji, in to je v tem trenutku Smučarska zveza Slovenije. Tovrstni poskusi so v preteklosti že bili, a na koncu je regulativa takšna, da bo treba stvari reševati znotraj slovenske zveze. Tina nastopa in je vedno nastopala za Slovenijo.

Bi imeli pa verjetno precej težje delo pri iskanju sponzorjev za novo štiriletno obdobje, če Tine Maze ne bilo več v slovenski reprezentanci?

Se strinjam. Tina Maze je najuspešnejša slovenska smučarka vseh časov. Tina ima pri sponzorjih svojo ceno. A hkrati ne smemo pozabiti tudi na preostale tekmovalce in tekmovalke. Poglejte rezultate smukačev, pa rezultate v mladinski konkurenci, rezultate deskarjev, Petre Majdič in še koga. Trenutno je na višku Tina, v kakšnem drugem obdobju pa bo nekdo drug. Če bi vsak oblikoval zasebno moštvo, bi to seveda pomenilo konec sedanje ureditve in še česa drugega.