Novi osnutek zakona bi v celoti izničil dolgoletna prizadevanja države in sindikatov za dosego vrednostne primerljivosti ustvarjalnih poklicev v RTV Slovenija do podobnih poklicev v drugih javnih zavodih s področja kulture, je zapisal predsednik sindikata kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTVS Peter Kosmač.

Z nekaterimi členi, ki določajo plače vodilnih delavcev in nadzornikov sistema, bi zakon po mnenju sindikata omogočil nesprejemljivo visoke plače in nagrade, ki bi pomenile uzakonitev kriminala.

Člani uprave bi tako lahko dosegali plače in letne nagrade tudi do 200 tisoč evrov, nadzorniki pa polovico manj, "kar bi v celoti porušilo vrednostna razmerja poklicev v RTV in tudi do poklicev v drugih dejavnostih, tako v gospodarstvu kot tudi v javnem sektorju", so prepričani v sindikatu.

Hkrati opozarjajo, da bo DZ v primeru sprejetja novega zakona prevzel odgovornost za nadaljnji obstoj ali sesutje nacionalne RTV in njenega poslanstva na področju kulture.

V postopkih usklajevanja členov zakona, še zlasti o sedaj prikriti statusni preobrazbi RTVS in izločitvi javnih uslužbencev, zaposlenih v RTVS, so se socialni partnerji pogovarjali mimobežno, so zatrdili v sindikatu.

Osnutek zakona po navedbah Kosmača pravi, da je RTV Slovenija ustanovljena in deluje z namenom zagotavljanja javne službe in je pravna oseba posebnega kulturnega in nacionalnega pomena. Obenem pa pravi tudi, da zaposleni v RTV Slovenija niso javni uslužbenci. "In kaj potem smo ti zaposleni, ki opravljamo delo za javno službo, katere edini ustanovitelj in lastnik je država?" sprašuje.

Od ministrskega zbora sindikat pričakuje, da bodo v postopku medresorskega usklajevanja besedilo zakona temeljito proučili in ocenili, da ni primeren za nadaljnji postopek.

Javno predstavitev mnenj o osnutku zakona v sredo v DZ pripravlja parlamentarni odbor za kulturo, šolstvo, šport in mladino. Osnutek zakona je ministrstvo za kulturo predstavilo novembra lani, kmalu zatem pa je romal v javno obravnavo. Na podlagi te je nato ministrstvo pripravilo popravljen osnutek, katerega največja novost je, da ne vsebuje več določbe, da se RTVS preoblikuje v delniško družbo.