Ob visoki obletnici rojstva poljskega skladatelja je RTV Slovenija v sodelovanju z Akademijo za glasbo in Poljskim veleposlaništvom v Ljubljani razpisala pianistično tekmovanje, zmagovalca pa naj bi na drevišnjem koncertu izvedla prvi in drugi Chopinov klavirski koncert z orkestrom.

Čeprav je strokovna mednarodna žirija, ki so jo sestavljali predsedujoči Žiga Stanič, profesor klavirja na glasbeni akademiji Tomaž Petrač in poljska pianistka Elzbieta Karas-Krasztel, izbirala med 12 kandidati, so na koncu za zmagovalca določili le Haasa. Tako bo prvi klavirski koncert z orkestrom izvedla članica komisije Karas-Krasztelova.

Poljska pianistka je znana kot eminentna izvajalka Mozartove glasbe, še posebej je znana po interpretaciji njegovega Koncerta v Es- duru. Pred kratkim je s kvartetom Prima Vista izvajala komorno glasbo Bacha, Mozarta in Chopina. Kot solistka nastopa s poljskim komornim orkestrom in orkestrom Sinfonia Varsovia. Koncertirala je v mnogih evropskih državah, v Kanadi in Avstraliji. Posveča se tudi pedagoškemu delu, saj že vrsto let poučuje na Brzewski šoli za mlade talente v Varšavi.

Miha Haas je na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu Dubravke Tomšič-Srebotnjak diplomiral leta 2006 in dve leti kasneje zaključil magistrski študij na Kraljevem konzervatoriju v Bruslju pri Aleksandru Madžarju. Poleg številnih koncertnih nastopov in tekmovanj se posveča tudi komorni glasbi. Že več kot deset let nastopa z bratom, violinistom Matejem Haasom, v klavirskem duu pa že deveto sezono s pianistom Tadejem Horvatom, s katerim sta osvojila veliko prestižnih nagrad. Haas od leta 2008 na glasbeni akademiji v Ljubljani poučuje stranski predmet klavir in predava predmet klavirska literatura.