Glasbenika sodelujeta z bobnarjem Daveom Wecklom in trobentačem Randyjem Breckerjem v zasedbi Mike Stern Band že od leta 1990, so ob koncertu zapisali v Cankarjevem domu.

Sternova bogata glasbena kariera se razteza čez tri desetletja in je kronana s petimi nominacijami za prestižno nagrado grammy. Njegova kitarska in skladateljska glasbena ustvarjalnost prehaja med okviri bebopa v intenzivnost rocka, jazz-fusion melodij in nenavadnih liričnih oblik. Lahkotno menja razpoloženje svoje kitare iz agresivnega bop'n' rolla v elegantno in nežno hojo po jajčnih lupinah, je izjemno fleksibilen glasbenik, kar dokazuje z veliko različnimi projekti.

Njegova spletna biografija navaja, da je študij kitare končal na bostonskem Berkleyju, z dvaindvajsetimi leti se je pridružil zasedbi "Blood, Sweat and Tears", tri leta kasneje sodeloval z jazz-fusion različico Billyja Cobhama in se leta 1981 končno pridružil Milesu Davisu pri njegovem petletnem "comebacku".

V 90-ih je sodeloval z glasbenimi imeni, kot so Richard Bona, Kenny Garrett, Bela Fleck, Bill Frisell in John Scofeild, Anthony Jackson, Chris Minh Doky in drugi. V reviji "Guitar Player" si je prislužil naslov najboljšega jazz kitarista leta 1993, temu sta leta 1994 in 1996 sledila za grammyja nominirana albuma "Is What It Is" in "Between The Lines".

Na aktualnem albumu "Big Neighborhood", ki je izšel avgusta lani, spet sodeluje s kopico odličnih glasbenikov, kot so Richard Bona, Esperanza Spalding, Terri Lyne Carirngton, Bob Malach, Randy Brecker, Steve Vai in Eric Johnson, trio Medeski Martin & Wood ter vrsta bobnarjev: Dave Weckl, Terri Lyne Carrington, Cindy Blackman in Lionel Cordew.

Sternov mlajši basovski kolega in kontrabasisat Chris Mink Doky je želel iti po očetovih stopinjah in postati zdravnik, vendar ga je pri sedemnajstih letih za kontrabas navdušil Ron Carter na albumu Milesa Davisa "My Funny Valentine".

Z enaindvajsetimi leti je postal basist pri zasedbi Mikea Sterna, k sodelovanju pa so ga vabile številne glasbene legende: David Sanborn, Ryuichi Sakamoto, Bill Evans, Trilok Gurtu, Randy Brecker, Kenny Garrett, Jack DeJohnette in drugi.

Chris je glasbenik, ki potuje skozi različne glasbene spektre in stile, vendar nikoli ne izgubi rdeče niti svojih jazz korenin. Ima značilen in prepoznaven pretežno akustičen zvok, ki je priljubljen v jazzu in izven njegovih meja.

Je uspešen skladatelj in basist, eden redkih jazz glasbenikov, ki je ima platinaste prodaje albumov, njegovi posnetki so se znašli med top petimi skladbami pop lestvic. V japonskem Ad Lib Magazine je bil izglasovan med top deset basistov leta 1999, doma pa je prejel nagrado umetnik leta 1999, še piše na njegovi spletni strani.

Glasbenika sta v Ljubljani nazadnje nastopila novembra lani v zasedbi Mike Stern Band.