Nekatere ključne dokumente naj bi pridobili v Gradbenem podjetju Grosuplje (GPG), ki se je sicer med preiskovanci urada znašlo zaradi predora Markovec na hitri cesti Koper-Izola. Ponudbo za gradnjo predora je GPG oddal skupaj z avstrijskim Strabagom, ki pa menda ni v preiskavi. Direktor podjetja GPG Boris Dolamič je včeraj zagotovil, da niso bili udeleženi v kakršnem koli kartelnem dogovarjanju. Glede razpisa za predor Markovec, na katerem je zmagal CPM s ponudbo približno 65 milijonov evrov, pa je Dolamič dejal, da so na nepravilnosti drugih ponudnikov opozarjali tako Dars kot ministrstvo za promet, a neuspešno.

Po besedah naših virov naj bi preiskovalci UVK med obiski v gradbenih podjetjih (v preiskavi so SCT, Vegrad, Primorje, Cestno podjetje Ljubljana (CPL), Cestno podjetje Maribor (CPM) in GPG, vsi skupaj s hčerinskimi družbami) našli sporazume, iz katerih je razvidno, da so se podjetja med seboj usklajevala pred oddajanjem ponudb na gradbene razpise, tako javne kot zasebne. Ključno vlogo pa naj bi pri delitvi trga in poslov ter sklepanju dogovorov odigral SCT Ivana Zidarja.

Ker so SCT v minulih letih v aferi čista lopata že "prečesali" kriminalisti, so se po besedah naših virov preiskave namerno lotili pri partnerjih SCT. V SCT včeraj preiskave niso želeli komentirati, saj ta še poteka. Poudarili pa so, da SCT pri preiskavi "aktivno sodeluje, saj je zainteresiran, da se preiskava kar najhitreje zaključi. Prepričani smo, da SCT s svojimi dejanji ni omejeval konkurence na trgu gradbenih storitev". Da s predstavniki UVK sodelujejo, so zagotovili tudi v CPM, kjer poudarjajo, da se pregled nanaša na postopke javnih naročil, vezanih na avtocestni program, in sicer večjega števila javnih naročil, kjer v večini CPM niti ni sodeloval.

Preiskave so se nadaljevale včeraj in naj bi trajale tudi še v začetku prihodnjega tedna. Včeraj iz UVK ni bilo mogoče pridobiti dodatnih pojasnil v zvezi s postopki, prav tako ne odgovora na vprašanje, ali so do informacij prišli s pomočjo programa prizanesljivosti. Torej ali jim je informacije priskrbelo kakšno "skesano" podjetje, ki je bilo sicer udeleženo v kartelnem dogovarjanju.

barbara.hren@dnevnik.si