V sredo je bil izdan sklep o začetku preiskave zaradi suma kartelnega dogovarjanja gradbenih podjetij, urad pa je na tem delal že kar nekaj časa, je pojasnil Soršak. Preiskava še poteka, predvidoma jo bodo izvajali tudi v petek in ponedeljek. Dokler te faze urad ne zaključi, natančnejših informacij sicer ne bodo razkrili.

V GPG in CPM zanikajo sodelovanje v kartelnem dogovarjanju

Preiskovalci Urada za varstvo konkurence (UVK) so v sredo v okviru preiskave suma kartelnega dogovarjanja med gradbinci obiskali tudi sedeža podjetij Gradbeno podjetje Grosuplje (GPG) in Cestno podjetje Maribor (CPM). Med spornimi posli, ki jih preiskuje UVK, sta tudi gradnji predorov Šentvid in Markovec, so potrdili v podjetjih.

V podjetju GPG sta se v sredo oglasili dve preiskovalki UVK in zahtevali, da jim pokažejo določene dokumente. Zanimala jih je predvsem dokumentacija, povezana s predorom Markovec, pregledali pa sta tudi nekatere druge njihove ponudbe, je za STA pojasnil direktor podjetja GPG Boris Dolamič. V podjetju so jima omogočili dostop do vseh zahtevanih dokumentov, je zagotovil.

"Nič nas ne skrbi, saj se nismo dogovarjali," je zagotovil Dolamič. Pojasnil je, da je preiskava urada usmerjena v posle nizke gradnje, in sicer nekatere avtocestne odseke, viadukte in predore, tudi predora Markovec in Šentvid. Preiskovanih naj bi bilo sedem ali osem podjetij, je povedal Dolamič.

"Nas to ne zanima, saj pri teh poslih nismo sodelovali," je dodal direktor GPG in dodal, da v podjetju tudi ne razumejo, zakaj so bili v preiskavo sploh zajeti. Ponudbo so med omenjenimi projekti oddali le v primeru gradnje predora Markovec, v tem primeru pa so celo opozarjali Dars na sporno delovanje nekaterih podjetij.

"Pozivali smo Dars in pošiljali opozorilne dopise, da so ponudbe najugodnejših dumpinške oziroma predatorske, da se za ta denar posla ne da izvesti in se bo ponavljala stara zgodba predora Šentvid," je dejal Dolamič. Dvakrat ali trikrat so tako v podjetju GPG opozorili Dars in, ker jim niso odgovorili, dopis poslali celo na ministrstvo za promet. "Pa tudi od tam nismo dobili nobenega odgovora," je še izpostavil.

Sodelovanje v kartelnem dogovarjanju gradbincev so zanikali tudi v CPM. Tudi oni so v sporočilu za javnost potrdili, da so v sredo v popoldanskih urah predstavniki UVK vstopili v njihove prostore. "Pregled se nanaša na postopke javnih naročil, vezane na avtocestni program in izpeljane ter izvedene v preteklih letih. Gre za večje število javnih naročil, kjer v večini naša družba sploh ni sodelovala," so pojasnili.

Tudi v CPM so zagotovili, da s predstavniki UVK sodelujejo. Ob tem pričakujejo, da bo urad svoje postopke čim prej zaključil, da se bodo lahko zopet nemoteno posvetili delovnemu procesu, so še zapisali.

Več o preiskavi urada za varstvo konkurence smo poročali na tej povezavi.