Polančec je konec leta 2008 vprašal upravo Mola, ali je pripravljena deliti s Podravko svoje izkušnje zaradi preprečevanja sovražnega prevzema. V Molu so ponudili svoje izkušnje in sprejeli vlogo svetovalca v Podravki, je časnik povzel poročila madžarskih preiskovalcev.

Tako naj bi bil ravno Polančec pobudnik celotne operacije, ki sta jo nato uresničila takratni predsednik uprave Podravke Zdravko Šestak in bivši član uprave Josip Pavlović. Hrvaška policija je oktobra lan Šestaka in Pavlovića ter še štiri osebe prijela zaradi suma, da so z denarjem Podravke kupili delnice podjetja za svoj račun. Polančec je potem odstopil s položaja podpredsednika vlade in gospodarskega ministra.

Preiskavo madžarskih oblasti je zahtevalo hrvaško tožilstvo, potem ko je madžarska OTP banka objavila, da Podravka lahko vrne 34,2 milijona evrov posojil tudi z delnicami Ine. "Pričevanja in dokumenti, na podlagi katerih so Madžari rekonstruirali, kdaj, kako in zakaj je Mol prek OTP banke financiral prevzem delnic Podravke, so pripeljali preiskovalce do Polančeca, ki je doslej trdil, da nič ne ve in da ni sodeloval v pogajanjih o delnicah Podravke," piše časnik.

Kot ključni stavek v poročilu madžarskih preiskovalcev navaja, da "so pogajanja o kreditu OTP za Podravko začeli potem, ko je hrvaška vlada sprejela spremembe v korporativni upravni strukturi Ine".

V hrvaški javnosti so se namreč takoj po omenjeni odločitvi spraševali, kako je Mol dobil večinske pravice v Ini, čeprav ni imel večinskega paketa delnic. Zdaj se je potrdilo, da so bila pogajanja o novi delničarski pogodbi hrvaške vlade in Mola neposredno povezana z afero Podravka in da je Polančec povezal omenjene posle, poudarja Jutarnji list.

Časnik je spomnil, da so Molovi svetovalci izpeljali skrbni pregled v Podravki in predlagali rešitev za refinanciranje posojila Merrill Lyncha iz julija 2007, s katerim je podjetje Fima Ami, podružnica varaždinske Fime, ki je bila registrirana na Malti, kupila 10,6 odstotka delnic Podravke. Uradni razlog je bila grožnja sovražnega prevzema Podravke.

Jutarnji list se še sprašuje, ali je v omenjene dogodke vpleten tudi bivši premier Ivo Sanader, ki bi kot najbolj odgovorna oseba v državi moral vedeti, kaj se dogaja v strateški pomembnem energetskem podjetju, kot je Ina. Če ni vedel, pa je bil nesposoben premier, sklene Jutarnji list.