Etični sistem družbe razpada - to bi moral biti prvi signal tragičnega razpleta primera z bulmastifi.

Zato podpisane živalovarstvene organizacije opozarjamo v luči tega primera na izrazite kazalnike razkroja univerzalnih vrednot v Sloveniji:

- Izrojene spolne prakse, žrtve katerih so živali, so, o tem pa se molči.

- Če so nosilci izrojenih početij "pomembni ljudje", si lahko zagotovijo zaščito v najvišjih političnih krogih - dva razreda državljanov sta, torej, dejstvo.

- Poleg tega, da so žrtve izrojenih spolnih nagnjenj, so živali množične žrtve popačenih oblik zabave (pasji boji na življenje in smrt niso edina oblika).

- Nenehno ustvarjanje novih pasem - tudi agresivnih in tistih z oteženim funkcioniranjem vitalnih organov, zaradi česar so dejansko obsojene na trpljenje vse življenje - je posledica vsesplošne zmede in nezmožnosti človeka, da se uresniči na pravi strani življenja.

- Tragedija z bulmastifi je še en dokaz boleče krivice, ki jo človek in država povzročajo psom: nikoli, v nobenem primeru pes ni in ne more biti za nič kriv - je le odraz človeških ravnanj (za dojemanje te krivice se je treba le poglobiti v proseče in obtožujoče poglede Atosa, Joy in Atlasa).

- Ta tragičen primer je potrdil najnižjo stopnjo občutljivosti prav tistih, ki bi morali biti najobčutljivejši: nosilci oblasti in inšpekcijske službe.

Podpisniki tega apela zahtevamo od države, da ozavesti svojo funkcijo: ustvarjanje duhovnega in socialnega vzdušja, v katerem se bomo lahko državljani uresničevali kot celovite osebnosti. V zdravi družbi bo avtomatično manj naučenih potreb "modernega" človeka po nenaravnih oblikah zabave in popačenih spolnih praksah. Zaradi genetsko izrojenih posameznikov pa je treba izpopolnjevati zakonodajo in preventivno delovanje pristojnih inštitucij.

Država, ki resnično skrbi za prihodnost državljanov, bi pred očmi javnosti primer temeljito raziskala in odgovorno ukrepala. Zato se bo v končnici tega primera zrcalila podoba naše države.

Zveza društev proti mučenju živali Slovenije