"Saša Baričeviča sem pravno zastopal kot stranko v postopku. Zastopal sem ga na enak način kot v vsakem drugem primeru, ki ga jaz ali odvetniki iz Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki vodimo za svoje stranke," je poudaril. Zagotovil je, da je svoje delo opravil "dobro, strokovno in v skladu s kodeksom odvetniške etike". Nikoli ni nikogar klical ali se obračal nanj osebno, zagotavlja.

Prav tako Senica poudarja, da o intimnem življenju pokojnika ni vedel ničesar. "Vsakdo je v celoti sam odgovoren za svoja dejanja, kar v navedenem primeru velja tudi za Baričeviča," je zapisal.

Sicer pa Senica meni, da je bil Baričevič odličen zdravnik, ki je bil v vsakem trenutku pripravljen pomagati prav vsakomur, ki je potreboval pomoč. Kot večletnega znanca ga je novica o njegovi tragični smrti pretresla. "Zaradi tega me izjemno žalosti, da se je nivo komunikacije v slovenski družbi v tem konkretnem primeru spustil pod vsako raven, ki bi bila še vredna nadaljnje razprave," je še zapisal.

Pri zgodbi o vračanju bulmastifov gre za mazaško akcijo

Senica ocenjuje, da gre pri zgodbi o vračanju bulmastifov za mazaško akcijo in napad na njegovo partnerico Katarino Kresal. Neuradno naj bi preiskave potrdile spremembe na zadnjikih psov.

Dogajanje je "napad na mojo partnerko Katarino Kresal", pravi Senica. "Ni naključje, da se širijo govorice. Še nikoli niso nobenega odvetnika tako stigmatizirali. To je mazaška akcija." Od kod je izvor tega, ga ne zanima, zatrdil je še, da nikoli ni vedel nič o tem, kar slovenski mediji v zadnjih dneh pišejo, torej o zasebnih rečeh zdravnika.

Različna mnenja v LDS

Dogodek pa kot kaže povzroča težave tudi znotraj LDS. Tone Anderlič je namreč v zvezi z dogodkom poslal posebno izjavo za javnost, v kateri je zapisal, da se "v javnosti morebiti ustvarja nejasna podoba, kakšno naj bi bilo stališče LDS oziroma posameznih poslancev glede tragičnih dogodkov v primeru "Baričevič". V razjasnitev svojih stališč javnost obveščam, da celotno dogajanje po dogodku spremljam z veliko zaskrbljenostjo“.

Pričakuje spremembo zakonodaje, ki jo bo pripravila stroka. "Še prej pa moramo tako poslanci kot javnost dobiti odgovore na odprta vprašanja v zvezi s tem primerom, vključno z odgovori o morebitnem vmešavanju v strokovna vprašanja in konkretne odločitve,“ dodaja Anderlič.

VURS bo zaprosil za strokovno mnenje o možni spolni zlorabi psov

Uradni veterinar ljubljanskega območnega urada Veterinarske uprave RS (VURS) bo na podlagi ugotovljenih patomorfoloških sprememb in doslej znanih okoliščinah smrti lastnika bulmastifov zaprosil Nacionalni veterinarski inštitut za strokovno mnenje o možni spolni zlorabi, so danes sporočili iz veterinarske uprave.

Tako so se na območnem uradu veterinarske uprave odločili potem, ko so prejeli poročilo o opravljenih patomorfoloških preiskavah treh psov pasme bulmastif, ki so bili v lasti pokojnega Saše Baričeviča.
Uradni veterinar ljubljanskega območnega urada VURS je preiskavo treh bulmastifov odredil po tragičnem dogodku, ko so 2. februarja psi napadli lastnika, ki je na kraju dogodka umrl. Hkrati je uradni veterinar obvestil patologe o sumu spolne zlorabe živali.

V laboratoriju za patologijo in TSE Nacionalnega veterinarskega inštituta so pri vseh treh bulmastifih opravili identifikacijo živali, rentgenski pregled celotnega telesa, raztelesbo, patohistološko preiskavo in virološko preiskavo na steklino. Na podlagi ugotovitev iz teh preiskav in doslej znanih okoliščinah smrti lastnika, ki jih sicer preiskujejo drugi organi, bo uradni veterinar ljubljanskega območnega urada veterinarske uprave pisno zaprosil Nacionalni veterinarski inštitut za strokovno mnenje o možni spolni zlorabi živali.

Psi tokrat niso napadli prvič

Trije bulmastifi so prejšnji torek napadli in ubili lastnika Saša Baričevića. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega. Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in napoteni v zavetišče, pri čemer so v zvezi z njihovo usodo oz. vrnitvijo lastniku potem odločale tri izvedenske komisije, dve je imenovala veterinarska uprava in sta ocenjevali psa Atosa, eno pa kmetijsko ministrstvo. Slednja je odločala o vrnitvi zgolj drugih dveh psov. Splet pravnih postopkov se je nato iztekel z vrnitvijo vseh treh psov lastniku. Po torkovem napadu na lastnika so bili nato vsi trije psi usmrčeni.

Ob vsem tem so se v javnosti pojavili očitki glede pristranskosti postopkov, ki so privedli do vrnitve psov, in pozivi k odstopu ministra Pogačnika. SLS je napovedala tudi interpelacijo zoper ministra. Na ministrstvu očitke zavračajo in poudarjajo, da so bili vsi postopki vodeni v skladu z zakonodajo.
Na zahtevo premiera Boruta Pahorja so na ministrstvu pripravili tudi podrobno poročilo o postopkih za vrnitev dveh bulmastifov lastniku ter ga skupaj s povezanimi dokumenti javno objavili na svoji spletni strani. Premier je po pregledu poročila dejal, da ne vidi razlogov za razrešitev Pogačnika, in dodal, da pa ima opozicija pač vso pravico vložiti interpelacijo zoper ministra.