Kot je ob robu vladnega strateškega sveta za gospodarstvo dejal Debeljak, vodstvo Mercatorja v postopke prodaje ni vključeno, v okviru priprav na morebitno dokapitalizacijo za strateške povezave pa bodo pripravili tudi vse potrebno za skrbni pregled Mercatorja. Pod kakšnimi pogoji in komu bodo dovolili vpogled "v drobovje Mercatorja", pa se bodo v družbi odločali posamično in po pregledu seznama interesentov, je poudaril.

Debeljak je ob tem še dejal, da nimajo nobenih informacij, kdo naj bi se zanimal za delnice Mercatorja in koga zanima, kaj je v "Mercatorjevem drobovju".

Kot so danes sporočili iz družbe Arkas, ki posreduje pri prodaji 21 odstotkov Mercatorjevih delnic, so do ponedeljkovega izteka roka prejeli osem nezavezujočih ponudb za nakup omenjenega deleža v največji slovenski trgovski družbi. Kdo so ponudniki, banke zaenkrat ne bodo razkrile.

V naslednji fazi prodajnega procesa bodo banke preučile prispele ponudbe in med njimi izbrale ožji krog ponudnikov, za katere se predvideva, da jim bo v marcu omogočena izvedba skrbnega pregleda Mercatorja.

Banka Koper, Unicredit, Gorenjska banka, Nova Kreditna banka Maribor, Abanka in Hypo banka skupaj prodajajo 21 odstotkov delnic Mercatorja, pri prodaji pa posreduje omenjena družba Arkas. Preostalih 15 odstotkov Mercatorjevih delnic, ki so naprodaj, imata v lasti Nova Ljubljanska banka in Banka Celje, ki formalno sicer nista del konzorcija prej omenjenih bank, a z Arkasom koordinirata prodajne aktivnosti. Omenjene deleže so banke pridobile po zasegu delnic družbam nekdanjega prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota in Istrabenzu.