Kateri finančni in strateški investitorji so oddali ponudbo, za zdaj še ni znano. Pričakovati pa je, da je nezavezujočo ponudbo oddalo več finančnih skladov in po napovedih poznavalcev razmer tudi Agrokor Ivice Todorića, ki mu zaradi morebitnih negativnih posledic za slovensko živilsko-predelovalno industrijo niso naklonjeni niti v vladi niti v Mercatorju. V zadnjih dneh se je omenjalo, da je v ozadju enega izmed finančnih skladov dejansko srbski mogotec in lastnik Delte holdinga, ki se sooča s finančnimi težavami, Miroslav Mišković. Iz družbe Arkas, ki za banke vodi postopke prodaje, so danes sporočili, da so prejeli osem nezavezujočih ponudb, vendar identitete investitorjev za zdaj še ne bodo razkrili.

Zanimanje za nakup Mercatorja so javno izrazili tudi v Kapitalski družbi (Kad), vendar bi v njegovo lastništvo vstopili zgolj kot portfeljski lastnik, ki bi imel sklenjen dogovor z eno od finančnih družb. Po naših zanesljivih informacijah v Kadu ponudbe sicer niso oddali, a bi si kljub temu želeli aktivno sodelovati pri morebitnih lastniških spremembah. Kad pod vodstvom Boruta Jamnika se bo tako še naprej pogajal s finančnimi investitorji, ki se bodo uvrstili v drugi krog pogajanj za nakup Mercatorja, pogodbe z izbranimi skladi pa naj bi imeli v Kadu v večji meri že usklajene. Kot je znano, si Kad želi pridobiti do 10-odstotni delež Mercatorja, z morebitnim izbranim lastnikom pa bi sklenil dogovor, s katerim bi določil način upravljanja družbe in se dogovoril o naložbenem horizontu naložbe, po katerem bi finančna družba izstopila iz lastništva Mercatorja, Kad pa bi imel vpliv na prodajo.

Kakšen bo razplet prodaje in ali bo do nje sploh prišlo, je nemogoče napovedati. To bo v pretežni meri namreč odvisno od ponujene cene in tudi države, ki je pomembna lastnica več bank, ki prodajajo Mercator. Ob tem velja opozoriti, da resni investitorji v eno izmed najpomembnejših slovenskih družb ne bodo vstopili ob morebitnem nasprotovanju države. Kako se bo odzvala država, bo odvisno tudi od javnega mnenja, saj je Mercator pomemben kupec izdelkov slovenske živilsko-predelovalne industrije, ki zaposluje več deset tisoč ljudi. V bankah, kjer je država posredno ali neposredno pomemben lastnik (NLB, NKBM, Banka Celje in Abanka, ki imajo skupaj v lasti 20-odstotni delež Mercatorja), so v zadnjih tednih neformalno pojasnjevali, da se zavedajo, da jim država lahko prepreči načrtovano prodajo Mercatorja.

Banke, ki prodajajo Mercator, bodo do konca meseca izbrale investitorje, ki bodo "napredovali" v drugi krog pogajanj. Do konca februarja bodo v Mercatorju predvidoma končali tudi finančni, davčni in pravni skrbni pregled, ki ga bodo investitorji, ki bodo napredovali v drugi krog, pregledali in nato do konca marca poslali revidirane, do konca aprila pa tudi zavezujoče ponudbe.

suzana.rankov@dnevnik.si

matjaz.polanic@dnevnik.si

Več kazalcev poslovanja Skupine Mercator si lahko pogledate na spletni strani Poslovnega Dnevnika pod ikono analize podjetij ali na tej povezavi.