Stranka SDS je imela v Ljubljani v preteklosti boljše uspehe, na zadnjih nekaj volitvah pa je stala na mestu in dosegala najmanj polovico manj glasov na državni ravni, pojasnjuje Mate, ki je na mestu predsednika ljubljanske SDS nasledil Petra Sušnika. V prihodnjih mesecih jih tako po besedah Mateja čaka precej dela, saj morajo čim prej pripraviti dober program, ki bo odgovarjal na tista vprašanja, s katerimi se Ljubljančani srečujejo v vsakodnevnem življenju.

Kot pravi v sredo izvoljeni predsednik ljubljanske SDS, želijo podati neko perspektivo, kako se lahko mesto vodi drugače, in stranko čim bolj poenotiti. Ko bodo naredili ta korak, pa bodo predvidoma čez kakšen mesec ali dva začeli tudi iskati primernega kandidata za župana in kandidate za sestavo svetniške skupine, pravi Mate, ki je bil v mandatu prejšnje vlade tudi minister za notranje zadeve.

Ob tem poudarja, da jim lahko uspe z dobrim programom, dobrim kandidatom in zelo trdim delom na terenu. "Če bodo tudi druge stranke v Ljubljani nastopale z močnimi listami, bodo karte popolnoma odprte in seveda bo ta boj precej trd," je prepričan. Kot meni, je treba pripraviti uresničljiv program, ki bo reševal konkretne probleme.

SDS najmočnejša politična stranka v Ljubljani

SDS je sicer po njegovih besedah najmočnejša politična stranka v Ljubljani, saj je na zadnjih lokalnih volitvah zmagala lista sedanjega župana, ki je sestavljena iz pripadnikov različnih strank in tudi strankarsko neopredeljenih ljudi, vse ostale stranke, ki so nastopile s svojimi listami, pa so dosegle slabši rezultat kot SDS. "Tukaj seveda vidimo nove možnosti in priložnosti, da lahko dosežemo boljše rezultate," pojasnjuje.

Kot dodaja, je njihov cilj na jesenskih lokalnih volitvah, da bi "dosegli vsaj takšno število glasov, kot jih dosegajo na državnozborskih volitvah". Mate je bil do sredine volilne konference ljubljanskega mestnega odbora član mariborskega mestnega odbora, sicer pa je, kot pravi, 20 let svojega življenja preživel v Mariboru, več kot polovico življenja pa v Ljubljani.

Kot pojasnjuje Mate, so se v SDS po zadnjih državnozborskih volitvah, ki so jih izgubili, odločili, da stranko utrdijo v vseh okoljih in se začnejo resno pripravljati na vse naslednje volitve. Tako se menja tudi vodstvo novogoriškega in koprskega odbora stranke. SDS ima sicer svoje odbore ustanovljene v vseh razen v dveh občinah v Sloveniji. V teh občinah pa jih bodo ustanovili še ta mesec, pravi Mate.

Dragutin Mate na čelu ljubljanskega odbora SDS

Članice in člani mestnega odbora SDS Ljubljana so včeraj izvolili novo vodstvo odbora, za predsednika pa je bil soglasno izvoljen Dragutin Mate. Poleg tega sta bila izvoljena tudi 15-članski izvršilni odbor MO SDS in pa tričlanski nadzorni odbor. SDS naj bi tako koval načrte za prevzem ljubljanskega županskega stolčka, za zmago pa naj bi poskrbel nekdanji notranji minister Dragutin Mate, ki so ga izvolili na mesto predsednika SDS Ljubljana. Mate naj bi bil za prevzem odbora v Ljubljani edini kandidat, na volitvah pa je bil tudi prvak stranke Janez Janša.

Izredno konferenco naj bi sklicali zaradi nezadovoljivega delovanja ljubljanskega odbora SDS in neizpolnjevanja zastavljenih nalog in ciljev odbora. Na njihovi spletni strani so tako zapisali, da rezultati ljubljanskega odbora – kljub trudu številčnih članov – v celoti niso dosegali povprečja, ki ga sicer dosega SDS v državi. Novo vodstvo se bo sedaj usmerilo v intenzivne priprave za letošnje lokalne volitve, saj naj bi v SDS želeli, da bi Ljubljana postala takšno glavno mesto, v katerem bi se dobro počutili vse Slovenke in Slovenci. K sodelovanju za uresničitev tega pa so povabili vse, ki želijo delati dobro za slovensko prestolnico.

Spremembe so se nedavno zgodile tudi v vodstvu novogoriškega odbora SDS, kjer je predsednika odbora, sicer novogoriškega podžupana Vojka Fona zamenjala dotedanja podpredsednica odbora Patricija Šulin. Iz članstva stranke pa so črtali Antona Kosmačina, enega od članov svetniške skupine v mestnem svetu.