Tudi kandidatov za župana kljub pozivom v postavljenem roku še niso evidentirali. Zato je vrh stranke SDS za danes sklical izredno konferenco mestnega odbora SDS Koper, na kateri bodo zamenjali njegovo vodstvo. Po naših podatkih naj bi novi predsednik stranke SDS v Kopru postal Štefan Kocijančič.

"Naš odbor je bil ves čas delaven in očitki iz Ljubljane ne držijo. Ljubljana nam namerno povzroča škodo," pojasnjuje Igor Šircelj, ki je vodenje stranke SDS v Kopru prevzel julija 2008, ko so odstavili dolgoletnega predsednika Igorja Coljo. Vendar koprski odbor od takrat po mnenju vrha stranke ni dosegel pričakovanih uspehov ali napredkov. Kot izhaja iz obrazložitve sklepa o sklicu izredne konference MO SDS Koper, pod katerega je podpisan Janez Janša, koprski odbor za prihajajoče lokalne volitve nima vizije, niti izdelanega programa ali strategije.

Na sejah izvršnega odbora ne obravnava gradiv za seje mestnega sveta občine Koper in do njegovih predlogov oziroma sklepov ne zavzema nobenih stališč. Sodelovanja z edinim mestnim svetnikom praktično ni. "To ne drži," vztraja Šircelj, ki zavrača tudi očitke iz sklepa, da so njegove vodstvene sposobnosti nezadovoljive, da sej izvršnega odbora praktično nihče ne vodi in da je zaradi konfliktnih odnosov in nesoglasij pri vodenju odbora odstopilo več članov izvršilnega odbora in celo predsednik nadzorne komisije. Iz koprskega odbora pa izstopajo tudi drugi.

Poleg tega v stranki ugotavljajo, da so tudi statistični kazalniki izredno slabi, saj je število članov SDS v razmerju do števila občanov v Kopru praktično najslabše v državi. Številna prizadevanja predstavnikov tajništva SDS, da bi vodstvo koprske SDS prepričali, da morajo začeti delovati drugače, pa niso bila uspešna. Šircelj zanika, da bi bilo tako, ker so se podredili koprskemu županu Borisu Popoviču in njegovi viziji razvoja mesta. Spomnimo, da je Popovič javno izrazil zadovoljstvo, ko je koprsko SDS prevzel Šircelj, potem pa na državnozborskih volitvah 2008 podprl Roberta Časarja, ki je takrat v Kopru kandidiral za SDS.