Direktorica Območne zbornice Gorenjske Jadranka Švarc je pojasnila, da Slovenija čuti posledice krize še bolj kot članice EU, ker "nismo dovolj vlagali v znanje in razvoj ter visoko tehnologijo". Omenila je, da je bilo na Gorenjskem konec decembra lani skoraj 7000 brezposelnih.

Golobič pa je dejal, da bo letošnje leto težko, saj je očitno, da so scenariji bolj pesimistični kot optimistični, in kaže, da hitrega obrata navzgor ne bo. Temu se po njegovem pridružuje še spoznanje, da je Slovenija skozi krizo močno izkusila posledice preteklih opuščenih dejanj ali napak. "Od konca 80. let praktično ni bilo materialno podprtega koraka v smeri večje podpore razvojno-raziskovalnim aktivnostim in inovacijam," je dejal ter spomnil, da beležimo od takrat naprej stagnacijo sredstev.

Nekatera podjetja so se tega po njegovih besedah izrazito zavedala, v mnogih primerih pa so podjetja dajala več poudarka na intenziviranju proizvodnje, ne pa ustvarjanju dodane vrednosti. To se je izrazito pokazalo v minulem letu, je še dejal minister. Ob tem je omenil, da smo v Sloveniji lani zabeležili premik v vlaganju v raziskave in razvoj, in sicer z dolgoletnih 0,6 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) na 0,75 odstotka BDP. Po načrtih naj bi se ta raven letos dvignila na 0,85 odstotka BDP, do leta 2012 pa načrtujejo en odstotek.

Golobič je še dejal, da želijo znotraj vlade doseči dogovor, da se pri projektih za črpanje evropskih sredstev, kjer obstaja verjetnost, da ne bodo pravočasno pripravljeni, razporedijo na področje raziskav in razvoja. "Ta debata bo letos zelo prisotna," je poudaril. Sicer pa vlada po njegovih besedah intenzivno razmišlja o okrepitvi instrumentov pridobivanja povratnih sredstev.

Poudaril je še, da država davčnih obremenitev ne more povečevati, na drugi strani pa mora bolj kot kdaj koli zmanjšati svoje javne izdatke oz. preprečiti njihovo naraščanje. "To je debata izhodne strategije," je dejal ter dodal, da sami poudarjajo, da se ne varčuje tam, kjer je perspektiva - torej v vlaganju v znanje, inovacijski potencial, raziskave in razvoj.

Pojasnil je tudi, da so lani tako na visokošolskem kot tudi gospodarskem ministrstvu praktično porabili vsa sredstva za celotno perspektivo do leta 2013, pri čemer je nekaj ostalo le še na gospodarskem ministrstvu, in sicer za gospodarska središča. Omenil je še, da so po lanskih posvetih na podlagi sugestij skušali spremeniti dostopnost poenostavitve tehničnih vidikov razpisov. In nekaj tega so tudi uspeli doseči, je še dejal.

Kot je znano, je visokošolsko ministrstvo v sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo ter območnimi gospodarskimi zbornicami niz posvetov z gospodarstveniki po slovenskih regijah začelo že v začetku minulega leta, letošnji niz posvetov pa je namenjen kritičnemu preverjanju stanja javnih razpisov, namenjenih gospodarstvu, protikriznim ukrepom vlade ter razpravam, namenjenim boljšemu sodelovanju med gospodarstvom in znanostjo. Današnji posvet je šesti v vrsti dvanajstih, v okviru katerih se je minister Golobič srečal s slovenskimi gospodarstveniki.