Za zlati kipec so nominirani: Avatar, The Hurt Locker, Okrožje 9, V višave, Neslavne barabe, The Blind Side, V zraku, A Serious Man, An Education in Precious. Organizatorji so seznam nominirancev razširili, ker želijo na njem kandidate iz različnih žanrov - tudi populistične filme, ki so jih pri nominacijah pogosto spregledali na račun manj razkošnih dram, ki jim 5800 glasovalcev akademije daje prednost. Če so med nominiranimi visokoproračunske uspešnice, je tudi gledanost večja, na kar ob upadu gledalcev prireditve v zadnjih letih računa filmska akademija.

V kategorijah za najboljši film in režiserja se bo letos bil boj med nekdanjima zakoncema Jamesom Cameronom in Kathryn Bigelow, ki sta prejemnika največ letošnjih nagrad. Medtem ko je Cameronov Avatar dobil zlati globus za najboljšo dramo in režijo, je The Hurt Locker Bigelowove prejel nagradi združenja producentov in režiserjev. Drugi trije nominiranci so Quentin Tarantino za Neslavne barabe, Lee Daniels za Precious in Jason Reitman za V zraku.

Sandri Bullock, ki še ni bila nominirana za oskarja, je tokrat uspelo za glavno vlogo v filmu Blind Side, pomerila pa se bo s Helen Mirren, Carey Mulligan, Gabourey Sidibe in Meryl Streep. Veteran Jeff Bridges, ki je bil nominiran štirikrat, je bil najresnejši kandidat za zlati kipec za glavno moško vlogo v filmu Crazy Heart. Poleg njega se bodo za oskarja potegovali George Clooney, Colin Firth, Morgan Freeman in Jeremy Renner. Nominacije za stranske vloge pa so si prislužili Mo'Nique, Penelope Cruz, Vera Farmiga, Maggie Gyllenhaal in Anna Kendrick ter Christoph Walz, Matt Damon, Woody Harrelson, Christopher Plummer in Stanley Tucci. Podelitev oskarjev pod vodstvom Steva Martina in Aleca Baldwina bo 7. marca. Na predvečer prireditve bodo izročili tudi nagrade za najslabše filmske dosežke, zlate maline, za katere sta med drugimi nominirana filma Transformerji: Maščevanje padlih in Land of the Lost ter igralci Megan Fox, Sandra Bullock in Will Ferrel.